nederland

Zware regenval zorgt voor overlast in Nederland: een overzicht

Door Bob Pierik - 28 juli 2014

In grote delen van Nederland zorgt zware regenval voor overlast. Het KNMI gaf maandag code oranje voor het westen en het zuiden van Nederland. Een overzicht van verschillende gebeurtenissen rondom het noodweer.

In de middag worden er vooral in de zuidelijke helft van het land stevige buien met lokaal onweer verwacht. Het noodweer legt op verschillende plekken het werk stil.

Amsterdam

* Op luchthaven Schiphol vertrokken maandagochtend tussen tussen 07.45 en 09.30 geen vliegtuigen. Nog steeds vertrekken er door het slechte weer minder vliegtuigen, waardoor reizigers rekening moeten houden met vertragingen en annuleringen.

* De brandweer in Amsterdam heeft honderden meldingen gehad van mensen die last hebben van ondergelopen kelders en rioleringen. In sommige straten staat het water zo hoog dat het huizen binnenloopt.

* Ook het Amsterdamse tramverkeer kan op sommige plekken niet rijden door de regen. Vooral de lijnen 5, 7 en 14 hebben hier last van.

Tilburg

* 16.000 huishoudens in Tilburg zaten twee uur zonder stroom, nadat een transformator in een hoogspanningsstation was uitgevallen door de regenval.

* Het e-mailsysteem en een aantal computersystemen van de Universiteit Tilburg werken niet meer. Het gebouw waar de servers staan, is afgesloten wegens wateroverlast.

Verder

* De brandweer heeft water uit de koninklijke wachtkamer in Baarn moeten pompen. De koninklijke wachtkamer is in mei weer heropend na een grote renovatie.

* In Maasbracht in Limburg heeft een hoosbui ernstige schade toegebracht aan een uitgiftecentrum van de Kledingbank Limburg. Kleding, meubels en dozen waspoeder werden door water getroffen doordat de riolering de grote hoeveelheid water niet aankon.

Infrastructuur

* De snelweg A10-west is maandag in beide richtingen afgesloten bij Geuzenveld door de wateroverlast.

* De A12 bij Maarsbergen stond onder water, waardoor in beide richtingen een file is ontstaan. Het is nog niet bekend hoe lang het gaat duren om de weg weer berijdbaar te maken.

* De Velsertunnel bij de A22 was vanochtend een tijd afgesloten in noord-zuidelijke richting. Enkele rijstroken zijn in de loop van de middag weer geopend.

* Op de A15 zijn rijstroken afgesloten.

* Rijkswaterstaat stuurt personeel met zuigwagens om water weg te pompen en putten extra open te zetten.

* In totaal waren er aanzienlijk meer files dan normaal is voor tijdens de zomervakantie.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.