nederland

Amsterdam verandert uiterlijk van Zwarte Piet geleidelijk

Door Shari Deira - 14 augustus 2014

De gemeente Amsterdam gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechter over Zwarte Piet. Burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) stapt naar de Raad van State, omdat hij de vergunning voor de sinterklaasintocht van 2013 opnieuw moet bekijken.

Van der Laan zegt dat negatieve stereotypering van Zwarte Piet bij de intocht langzaam wordt afgebouwd. Hoe de gemeente dat precies gaat doen, wil Van der Laan nog niet zeggen.

‘Ik denk dat Piet wel een bepaalde vorm van een geschminkt zwart gezicht zal houden, omdat hij door de schoorsteen is geklommen,’ zegt Van der Laan.

Traditie

De burgemeester vindt dat de discussie over Zwarte Piet moet worden gevoerd in de samenleving en niet in de rechtszaal. ‘Het is veel meer dan een juridische discussie.’ Bovendien is het niet alleen een Amsterdams feest, maar een landelijke traditie.

Van der Laan vindt ook dat hij zich als burgemeester niet met de inhoud van evenementen moet bemoeien. ‘Dan kom je in de rol van zedenmeester terecht.’

Huidskleur

Begin juli deed de rechter uitspraak over de veelbesproken knecht van Sinterklaas. De rechter oordeelde dat de intocht van Sinterklaas niet discriminerend is, maar dat Zwarte Piet wel leidt tot negatieve stereotypering van mensen met een donkere huidskleur.

Van der Laan had de vergunning van de intocht moeten toetsen aan artikel 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens, waarin het recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven wordt gegarandeerd.

Doordat Van der Laan de vergunning niet heeft getoests aan dit artikel, heeft hij volgens de rechter niet met alle belangen rekening gehouden.

Woensdag liet het Pietengilde al weten dat het in beroep gaat tegen de uitspraak van de rechter. De uitspraak zou ‘het voortbestaan van Zwarte Piet’ in gevaar brengen en het oordeel van de rechter zou zijn gebaseerd op ‘onjuiste historische feiten’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.