nederland

Amsterdam weert nieuwe omstreden islamitische school

Door Shari Deira - 01 augustus 2014

De gemeente Amsterdam ziet de komst van een nieuwe omstreden islamitische scholengemeenschap in de stad niet zitten. De Stichting Islamitisch Onderwijs (SIO) krijgt dan ook geen huisvestingsverklaring.

Wethouder Simone Kukenheim (D66, Onderwijs) heeft dat vrijdag geantwoord op vragen vanuit de gemeenteraad.

Steun

In juni kwam de SIO in opspraak door uitspraken van het Haagse gemeenteraadslid Abdoe Khoulani, die in het bestuur zit van de stichting. Op zijn Facebook-pagina betuigde Khoulani steun aan de radicaalislamitische terreurorganisatie ISIS.

‘Een bestuurder die dergelijke uitspraken doet, en een bestuur dat zich daarvan niet uitdrukkelijk distantieert, kan volgens het college geen verantwoordelijkheid dragen voor de leerlingen in onze stad,’ schrijft Kukkenheim.

Er zouden bovendien nog meer vaagheden zijn volgens Kukenheim. Zo is er onduidelijkheid over de samenstelling van het bestuur en het bevoegde gezag. Verder is onduidelijk met hoeveel leerlingen de school wil beginnen en er ontbraken relevante stukken bij het verzoek van de SIO.

Vergunning

De gemeente benadrukt niet tegen islamitisch onderwijs te zijn. ‘Wel is het college tegen kwalitatief ondermaats onderwijs.’

Vorig jaar weigerde het college van de hoofdstad ook al een vergunning aan de SIO. De stichting wilde toen een scholengemeenschap beginnen op de plek waar het Islamitisch College Amsterdam was gevestigd. Deze school moest de deuren sluiten wegens slecht onderwijs.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.