nederland

Arrestaties verricht bij anti-Israël-demonstratie in Den Haag

Door Shari Deira - 05 augustus 2014

Een anti-Israël-protest in Den Haag trok niet heel veel demonstranten, maar toch moest de politie ingrijpen. De demonstranten blokkeerden een weg in de binnenstad en dat mag niet.

Enkele tientallen demonstranten zijn naar Den Haag gekomen voor het protest. In totaal zijn 39 daarvan opgepakt en meegenomen naar het politiebureau

Politie

De demonstranten waren van plan om de Israëlische ambassade aan het Buitenhof te blokkeren, maar daar kwam het niet van omdat de politie met een groot aantal mensen aanwezig was. Ze besloten daarom om verderop te gaan zitten, vlak voor het Binnenhof.

‘Instituties zoals de Israëlische ambassade zijn een essentieel onderdeel van de infrastructuur die de gruwelijke bezetting van Palestina mogelijk maakt,’ schrijven de organisatoren op de Facebook-pagina Burgerlijke Ongehoorzaamheid. Ze waren zich ervan bewust dat ze met dit protest de wet zouden overtreden.

De politie heeft de groep diverse keren gewaarschuwd en gevraagd te vertrekken. Toen de demonstranten dat weigerden, ging de politie over tot arrestaties. Sommige demonstranten liepen rustig mee, anderen werden door agenten gedragen.

Rust

Volgens de politie is de aanhouding ‘zonder incidenten’ verlopen. Inmiddels is de rust op het Buitenhof in Den Haag teruggekeerd.

In de hofstad zijn de afgelopen weken diverse demonstraties geweest tegen Israël. Daarbij waren vaak hakenkruizen en ISIS-vlaggen te zien en waren antisemitische leuzen te horen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.