nederland

Bolletjesslikkers voortaan niet meer opgepakt op Curaçao

Door Shari Deira - 12 augustus 2014

Curaçao gaat bolletjesslikkers niet meer aanhouden op de luchthaven van het eiland. Reden hiervoor zijn de slechte hygiënische omstandigheden op het hoofdbureau van de politie.

De plaatselijke GGD heeft de opvang van drugskoeriers op het politiebureau verboden. Dit terwijl de politie op het eiland wekelijks vijftien tot twintig reizigers aanhoudt die drugs smokkelen.

Riolering

De drugskoeriers mogen gewoon naar Amsterdam of Düsseldorf vliegen en worden daar alsnog aangehouden. Curaçao geeft de namen vermoedelijk wel door aan de autoriteiten ter plekke, meldt de NOS.

Het is al langer bekend dat de hygiënische omstandigheden op het hoofdbureau van de politie op Curaçao niet in orde zijn. Onder meer de riolering op het bureau werkt niet naar behoren, waardoor het ongelofelijk stinkt.

Een deel van het terrein is veranderd in een soort vuilnisbelt, waar oude koelkasten en aircosystemen liggen. Ook reguliere gevangenen worden niet meer vastgehouden op het bureau.

Dun

Bolletjesslikkers maken tegenwoordig gebruik van een nieuwe vorm van drugstransport, waardoor zij een groter risico lopen om te overlijden. Ze vervoeren steeds vaker vloeibare drugs, die lastig te zien zijn op röntgenfoto’s. Het verpakkingsmateriaal is vaak zo dun dat het makkelijk kan scheuren.

Het is moeilijk voor artsen om het plastic te verwijderen. Veel bolletjesslikkers halen het ziekenhuis niet eens en overlijden al snel.

Zaterdag overleed een man in de gevangenis van Veenhuizen. Hij was op Schiphol aangehouden voor drugssmokkel en in de gevangenis knapte een bolletje. Een medegevangene waarschuwde de bewaarders nog, maar het was al te laat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.