nederland

EU steunt bewapening Koerden: hoe helpt Nederland Irak precies?

Door Anne-Marie Spermon - 15 augustus 2014

De EU-landen zijn het eens: zij steunen individuele lidstaten die de Koerden in het noorden van Irak willen bewapenen. Schiet Nederland de in het nauw gedreven minderheden ook te hulp? En zo ja, hoe?

Tijdens een spoedoverleg besloten de 28 ministers van Buitenlandse Zaken van de EU-lidstaten vandaag dat militaire hulp aan de Koerden geoorloofd is, om verder oprukken van terreurgroep IS (voorheen ISIS) in het noorden van Irak te voorkomen.

‘De Raad steunt het besluit van individuele lidstaten om gehoor te geven aan het verzoek van de Koerdische regionale autoriteiten om met spoed militair materieel beschikbaar te stellen,’ leest hun gezamenlijke conclusie.

Voorwaarden

De EU stelt hierbij twee duidelijke voorwaarden: Bagdad moet toestemming geven voor de militaire steun uit Europa, en de leveringen mogen niet strijdig zijn met nationale wetgeving in de EU-landen.

Frankrijk, Italië en Tsjechië waren er al uit: zij zullen de Koerden van wapens voorzien. Duitsland maakte bekend niet-dodelijk militair materieel naar Irak te willen sturen, zoals bomdetectieapparatuur en nachtkijkers. Het land bereidde vrijdag al een vlucht voor richting het gebied met onder meer medicijnen.

Hulp

Minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken, PvdA) verduidelijkte voorafgaand aan het debat de Nederlandse positie ten aanzien van de strijd in Irak: de regering heeft ‘voorlopig geen concrete plannen’ om de Koerden te bewapenen.

Nederland stuurt wel zo snel mogelijk, hoogstwaarschijnlijk nog aankomend weekend, hulpgoederen naar de door IS opgejaagde Jezidi’s in het noorden van Irak. Timmermans verwacht dat mogelijk meerdere vliegtuigen met water, voedsel en dekens, snel groen licht krijgen om te vertrekken.

Voldoende

Volgens de minister is er ‘sterke behoefte aan deze goederen’. De Verenigde Staten dropte de afgelopen week al 114.000 maaltijden en 132.000 liter water op de berg Sinjar, waar de meeste Jezidi’s naartoe zijn gevlucht. Ook redden Amerikaanse helikopters wanhopige burgers van de berg.

De Amerikaanse president Barack Obama maakte juist donderdag bekend de humanitaire hulp te stoppen vanwege de verbeterde situatie. De vluchtelingen die nog op de berg verblijven, zouden inmiddels voldoende eten en drinken hebben.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.