nederland

Meer immigranten naar Nederland, vooral Polen weten de weg

Door Shari Deira - 11 augustus 2014

In de eerste helft van dit jaar zijn meer immigranten naar Nederland gekomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Ruim 76.000 immigranten hebben zich in Nederland gevestigd, 8.600 meer dan in 2013.

Polen vormen de grootste groep, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Sinds de toetreding tot de Europese Unie in 2004 hebben zich elk jaar meer Polen in Nederland gevestigd. 64.000 mensen verlieten Nederland in de eerste zes maanden van dit jaar.

Bouw

In de eerste helft van dit jaar schreven bijna 12.000 Polen zich in bij een Nederlandse gemeente, 2.000 meer dan een jaar geleden. Van hen komt 70 procent naar ons land om te werken, onder meer in de bouw en tuinbouw. Sinds 1 juli wonen er meer dan 100.000 Polen in Nederland.

Een groot deel van de Poolse immigranten vertrekt na verloop van tijd weer, blijkt uit de cijfers. In het eerste half jaar waren dat er ruim 5.000. Het CBS stelde eerder al vast dat de helft van de Polen die naar Nederland komen na tien jaar weer is vertrokken.

Sinds 1 januari kunnen Roemenen en Bulgaren zonder tewerkstellingsvergunning in Nederland aan de slag. Sindsdien is het aantal Roemenen dat naar Nederland is gekomen, gestegen: dat aantal verdubbelde tot ruim 2.000. Het aantal Bulgaren is gelijk gebleven.

Syrië

Verder blijkt dat er relatief veel asielzoekers naar Nederland komen uit Syrië en Eritrea.

Bijna 3.000 Syriërs stonden in de eerste helft van dit jaar ingeschreven in een gemeente, tegenover 600 in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt door de aanhoudende oorlog in het land van president Bashar al-Assad.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.