nederland

Menselijke resten slachtoffers fatale vlucht MH17 meegenomen

Door Shari Deira - 01 augustus 2014

Nederlandse en Australische experts hebben vrijdag het onderzoek op de rampplek van het gecrashte vliegtuig van Malaysia Airlines voor vandaag afgerond. Alle gevonden menselijke resten nemen zij nu mee.

‘We zijn blij dat we ervoor kunnen zorgen dat deze stoffelijke overschotten nu naar Nederland vervoerd kunnen worden,’ zegt Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie.

Missie

De onderzoekers zaten de afgelopen weken in de stad Donetsk, waar pro-Russische separatisten de macht hebben, maar de missie verhuist nu naar een andere plaats. De missie zal verhuizen naar Soledar, een stad ten noorden van Donetsk en ten noordwesten van het rampgebied.

Het stoffelijk overschot van de slachtoffers zal net als de voorgaande keren vanuit Charkov naar Nederland worden vervoerd. Vorige week werden vanuit Charkov 227 lijkkisten naar Eindhoven overgevlogen.

Crash

Vanuit Eindhoven gaan lijkkisten naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum, waar onderzoekers de lichamen identificeren. Vrijdag is het tweede slachtoffer van de fatale crash geïdentificeerd, opnieuw een Nederlander.

Na identificatie worden de nabestaanden van het slachtoffer op de hoogte gebracht. Zij kunnen ervoor kiezen om naar het lichaam te komen kijken. In de kazerne zijn ruim tweehonderd specialisten aan het werk. Het kan nog maanden duren voor alle slachtoffers zijn geïdentificeerd.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.