nederland

Minder automobilisten met drank op beboet: hoe kan dat?

Door Shari Deira - 05 augustus 2014

Automobilisten krijgen minder vaak een bekeuring voor rijden onder invloed. Het aantal bestuurders dat met alcohol op achter het stuur zit, is in vier jaar tijd met bijna een kwart gedaald.

Vorig jaar werden bijna 35.000 automobilisten beboet die te veel alcohol op hadden toen zij de weg opgingen, meldt het AD dinsdag. In 2010 waren dat er nog 46.000.

Cultuuromslag

De politie denkt dat controles en campagnes zorgen voor de afname van het aantal bekeuringen. Onderzoeksbureau SWOV zegt dat er de afgelopen jaren ‘onmiskenbaar een cultuuromslag’ is geweest.

Verkeersonderzoeker Sjoerd Houwing zegt tegen de krant dat dat is te danken aan speciale handhavingsteams die sinds 1999 drankrijders proberen op te sporen en de introductie van de BOB-campagne kort daarna.

Sociale media

Strengere regels voor beginnende bestuurders in 2006 en het alcoholslot dat onlangs werd ingevoerd, hebben ook bijgedragen aan de daling.

Verder hebben sociale media er mogelijke voor gezorgd dat er minder bekeuringen voor rijden onder invloed zijn uitgedeeld. Controles zijn door sociale media razendsnel bekend.

Voormalig verkeersofficier Koos Spee denkt dat verkeershandhaving minder prioriteit heeft gekregen. ‘Als in Zeeland minder wordt gecontroleerd, zou het mij niets verbazen als dat overal zo is.’ Tussen 2010 en 2012 lieten agenten in Zeeland 15 procent minder bestuurders blazen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.