nederland

Moslimjongeren Schilderswijk zijn radicale IS-aanhangers zat

Door Servaas van der Laan - 16 augustus 2014

Veel moslimjongeren in de Haagse Schilderswijk voelen zich misbruikt door een groepje ontspoorde aanhangers van de Islamitische Staat (IS). Ze vinden dat justitie veel harder moet optreden tegen deze radicalen.

‘Opgeflikkerd uit onze Schilderswijk, anders gaan er koppen met baarden rollen,’ zegt de 34-jarige Brahim over het clubje ‘gestoorde gekken’ tegen De Telegraaf.

Ontspoorde gekken

Volgens Brahim gaat het hier om ontspoorde figuren’ en niet om moslims. ‘Ik heb ze gevraagd welke moskee ze bezoeken. Maar daar komen ze dus nooit. Ze halen hun kennis van internet en komen bijeen in buurtparken. De Haagse moskeeën weigeren hen terecht de toegang. Ze laten zich leiden door obscure filmpjes, waarin alleen maar haat wordt gepredikt.’

De wijkbewoners schatten dat het gaat om ongeveer honderd IS-sympathisanten die ook uit omliggende gemeenten en zelfs uit België komen.

Drugsproblemen

‘De jongens die hier IS steunen heb ik zien opgroeien. Het is met hen net als met jongeren uit Volendam en Urk. Drugsproblemen en drankgebruik. Ze hebben alles gedaan wat God heeft verboden. Net als de leider van de Islamitische Staat Abu Bakr al-Baghdadi die nu doet alsof hij strenggelovig is. Ook hij had een ontspoorde jeugd,’ zegt de 46-jarige Ali Tiryaki.

Het ‘bonte gezelschap ontspoorde radicalen’ misbruikt de andere moslimjongeren in de Schilderswijk, zeggen deze jongeren. ‘Ze zijn vooraf door de wijk gelopen met een oproep om voor het lot van Palestijnen te komen demonstreren. We zijn misbruikt. Het was geen protest voor Gaza, maar een IS-protest. Kinderen die van toeten noch blazen weten, kregen een vlag in hun handen en riepen Allâhu akbar.’

Harder optreden

Een Koerdische supermarkthouder en slijter vindt dat de politie veel harder moet ingrijpen tegen de IS-radicalen. De ruiten van zijn winkels werden ingegooid, vermoedelijk omdat hij alcohol verkoopt. ‘Ik ben veertien jaar geleden als Koerd gevlucht uit Irak. Nu ben ik in Nederland en krijg ik te maken met dezelfde fundamentalisten. Niemand die me beschermt. Nederland zou hard moeten ingrijpen, voordat het hier helemaal uit de hand loopt.’

Ook Brahim wil dat dat de politie een einde maakt aan de provocaties en ronselpraktijken van de IS-radicalen in de wijk. ‘Ik heb twee rechercheurs gevraagd waarom ze deze ISIS-gekken niet gewoon komen arresteren. Dan zijn wij van ze af. De mannen zijn allemaal bekend bij de politie. Ook bij de burgemeester. Ophalen en heel lang opsluiten graag.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.