nederland

Nederland en Australië: snel terugkeren naar crashzone MH17

Door Tom Reijner - 11 augustus 2014

In het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 blijven de Nederlandse en Australische autoriteiten met elkaar samenwerken. De twee landen willen bij veilige omstandigheden zo snel mogelijk terugkeren naar de rampplek in het oosten van Oekraïne.

Dat zeiden premier Tony Abbott van Australië en minister-president Mark Rutte (VVD) maandagavond na afloop van overleg in het Catshuis, de ambtswoning van Rutte.

Intensief contact

‘De afgelopen weken hebben wij intensief contact gehad en zijn we ook steeds samen opgetrokken in de aanpak van de ramp. Dat zullen we ook in de toekomst blijven doen,’zei Rutte. Australië is, na Nederland en Maleisië, het zwaarst getroffen land. 27 Australische inzittenden kwamen om het leven drie weken geleden.

De twee premiers zijn van plan om ooit nog terug te gaan naar de crashzone en het gestaakte onderzoek rond de brokstukken voort te zetten, mits de omstandigheden dat toelaten.

Vorst

Want hoewel veel persoonlijke bezittingen en de meeste menselijke resten zijn geborgen en gerepatrieerd, wil de onderzoeksmissie snel terug, het liefst voordat straks de vorst invalt.

Dan moet ook meer duidelijk worden over de toedracht van de ramp en wie er precies schuldig is. Zo’n vijfentwintig Nederlandse en buitenlandse onderzoekers zullen de komende tijd in Den Haag onder meer (satelliet)foto’s, gesprekken met de luchtverkeersleiding en informatie uit de zwarte dozen analyseren.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid bekijkt ook de besluitvorming over de vliegroute – waarom vloog het toestel van Malaysia Airlines over het oorlogsgebied? De raad onderzoekt tevens waarom de volledige passagierslijst niet meteen beschikbaar was na de ramp.

Moed

De onderzoekers – en alle andere betrokkenen – krijgen waardering van Abbott. De Australische premier bedankte nadrukkelijk voor de inzet en solidariteit van het kabinet en de Nederlanders bij het terughalen van alle slachtoffers en hun bezittingen. Hij bewondert de professionaliteit, betrokkenheid, moed en samenwerking van de deskundigen.

De moord op zoveel onschuldige mensen vereist volgens de Australische premier een sterk antwoord en hij is blij dat Nederland deze aanpak en instelling deelt. Hij wees op de eeuwenlange en goede banden die Australië heeft met Nederland. De ramp is een droevige episode maar verdiept het begrip en de goede verhouding die er al bestond, zei Abbott.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.