nederland

Ook Nederland stuurt broodnodige hulp naar Jezidi’s in bergen

Door Tom Reijner - 13 augustus 2014

De Nederlandse regering stuurt voedsel, water en dekens naar de noodlijdende Jezidi’s in de bergen van Noord-Irak. De luchtmacht vliegt de goederen zondag naar de Verenigde Arabische Emiraten.

Dat meldt minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen (PvdA) woensdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Dropping

Nederland werkt samen met Australië. De luchtmacht van dat land neemt die goederen vanuit de Verenigde Arabische Emiraten mee om ze vervolgens boven het Sinjar-gebergte te droppen.

De kosten voor deze operatie bedragen maximaal 1 miljoen euro en worden bekostigd uit het noodfonds. Die noodhulp is hard nodig, schrijft Ploumen in haar brief. ‘Wie de berichten leest en de beelden ziet, weet dat de situatie ronduit dramatisch is. De mensen kunnen geen kant op.’

 

Misdaden

De regeringspartijen VVD en PvdA zijn het roerend eens met de minister, maar de liberalen vinden wel dat het kabinet verder moet blijven zoeken naar manieren voor steun en bescherming van de Jezidi’s en andere bevolkingsgroepen tegen de terreur van IS, voorheen ISIS.

De terreurbeweging ‘begaat dagelijks ernstige misdaden tegen de menselijkheid en poogt een hele bevolkingsgroep systematisch uit te moorden. Bij deze grove schendingen van de mensenrechten kan de internationale gemeenschap niet aan de zijlijn blijven staan,’ zegt VVD-Kamerlid Mark Verheijen.

Hij wijst er ook op dat de Europese Unie (EU) al veel meer had kunnen doen. De ministers van Buitenlandse Zaken van de EU komen vrijdag pas bij elkaar, terwijl het dramatische lot van de jezidi-gemeenschap in Irak al een week bij iedereen bekend is.

Tijdens de spoedvergadering zullen de ministers bekijken hoe zij moeten reageren op de grote brandhaarden in de wereld: Irak en Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.