nederland

Politie biedt hulp bij het verlaten van beruchte motorclubs

Door Shari Deira - 09 augustus 2014

De politie gaat leden van motorbendes helpen als zij hun club willen verlaten. Op deze manier wil de politie het laagdrempeliger maken om de clubs te verlaten en meer inzicht krijgen in de doorgaans gesloten motorclubs.

‘Wij bekijken exitstrategieën voor motorbendes,’ zegt Pim Miltenburg, verantwoordelijk voor de aanpak van de Outlaw Motercycle Gangs tegen het AD.

Informatie

Het helpen van motorclubleden bij het verlaten van clubs als de Hells Angels of Satudarah is het nieuwste middel van de politie. Het is een strategie die is bedacht naar Deens voorbeeld.

De politie hoopt niet alleen dat meer leden hun motorclub verlaten, maar ook dat zij informatie geven. ‘Wij willen die leden helpen op een andere plek hun leven opnieuw in te richten en zij kunnen daarmee ook informatie geven over zo’n club.’

Helpen

Leden stappen niet zomaar uit hun motorclub, omdat dat gevaarlijk kan zijn. Ex-leden worden vaak bedreigd en fysiek geweld wordt ook niet geschuwd. Volgens de politie is dit geen manier om criminelen een handje te helpen.

Het programma is er juist op gericht om leden van motorclubs uit het criminele milieu te halen. ‘We laten geen onderzoeken tegen ze varen.’

Zo’n 1.300 motorbendeleden in Nederland zijn bekend bij de politie. Ruim een kwart daarvan is de afgelopen twee jaar verdacht geweest van moord, afpersing, geweldpleging of drugshandel.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.