nederland

Pro Patria wil ‘mars voor de vrede’ door Haagse wijk Transvaal

Door Servaas van der Laan - 18 augustus 2014

De voor 20 september aangekondigde ‘mars voor de vrede’ zal niet in de Schilderswijk, maar in de nabijgelegen wijk Transvaal worden gelopen. Ook in deze wijk is de IS-aanhang volgens de organisatie ‘sterk aanwezig’.

Dat heeft Pro Patria, het samenwerkingsverband dat het protest tegen Islamitische Staat (IS) organiseert, maandag bekendgemaakt.

Malieveld

De Haagse burgemeester Jozias van Aartsen besloot dat vanwege spanningen in de Schilderswijk er daar voorlopig geen protesten meer plaats mogen hebben. Extreemrechtse organisaties en IS-aanhangers vroegen daarom een demonstratie op het Malieveld aan.

‘Mooi. Op deze manier heeft Pro Patria hun eigen protest en kan extreem rechts en de honderden pro ISIS fanboys hun eigen ding doen,’ schrijft Pro Patria op Facebook.

Duizend aanmeldingen

De organisatie zegt al duizend aanmeldingen te hebben voor de mars. ‘Nederlanders, Belgen en in Nederland verblijvende Koerden, ‘Jehidi’ en gematigde moslims hebben hun steun al toegezegd voor die dag,’ schrijft Pro Patria. Het is niet precies duidelijk wat de organisatoren met ‘Jehidi’ bedoelen.

De gemeente Den Haag weet dat Pro Patria een demonstratie heeft aangemeld. Er zal nog met de organisatie worden gesproken over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.