nederland

Prominenten spreken zich in advertentie uit tegen Jodenhaat

Door Tom Reijner - 07 augustus 2014

Tientallen prominente Nederlanders roepen in De Telegraaf de Nederlandse bevolking op om antisemitisme onder geen voorwaarde te tolereren. ‘Kritiek op Israël? Oké. Jodenhaat? Nee!’

Op die manier eindigt de tekst in de paginagrote advertentie donderdag, die is ondertekend door politici als Halbe Zijlstra (VVD-fractievoorzitter), Bram van Ojik (GroenLinks-leider) en Jaap de Hoop Scheffer (voormalig secretaris-generaal van de NAVO).

Ook personen als Peter R. de Vries (misdaadverslaggever),  Angela Groothuizen (zangeres), Louis van Gaal (voetbalcoach) en Henny Huisman (tv-presentator) steunen de oproep.

Veilig

De ondertekenaars zeggen van mening te verschillen over de houding jegens de Israëlische regering (‘dit is geen solidariteitsverklaring’), maar willen dat iedereen in Nederland veilig moet kunnen wonen, ook de Nederlandse Joden. ‘Ongeacht wat er in Israël gebeurt.’

De prominenten wijzen erop dat sommige demonstranten ‘Dood aan de joden’ roepen, zoals onlangs is gebeurd tijdens een pro-Gaza-protest in Den Haag.

In Amsterdam werd naar alle waarschijnlijkheid een Joodse vrouw in elkaar geslagen nadat zij een Israëlische vlag had opgehangen. Het politieonderzoek naar deze zaak loopt nog. Op sociale media, maar ook op straat worden Joden uitgescholden en bedreigd.

Opvallend

De 86 ondertekenaars doen de oproep op persoonlijke titel. Bij de advertentie staat geen organisatie vermeld. Overigens ontbreekt er een opvallende naam in de lijst, en dat is Geert Wilders.

De PVV-leider zegt op Twitter dat hem door het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is gevraagd de oproep te onderschrijven, maar dat zijn naam toch niet is gepubliceerd. ‘Vreemde CIDI-politiek,’ vindt hij. Directeur Esther Voet zegt hem te hebben geweerd van de advertentie, omdat hij zich kritisch heeft uitgelaten over de conclusies van een bijeenkomst van Joodse organisaties in het Catshuis.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.