nederland

Tbs’er niet terug van verlof, al twee weken spoorloos

Door Shari Deira - 12 augustus 2014

Een tbs’er uit de Rooyse Wissel uit Oostrum is niet teruggekomen van zijn verlof, dat op 31 juli afliep. De politie is een zoektocht naar de man begonnen, maar nog zonder resultaat.

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zegt dat de man (44) ‘zich heeft onttrokken aan onbegeleid verlof’.

Het ministerie en de kliniek zeggen niet waarvoor de man onder behandeling is. De zaak kwam aan het licht door andere tbs’ers van de Rooyse Wissel. Zij stuurden een brief naar de regionale zender L1.

Slagersmessen

De Rooyse Wissel is de afgelopen periode vaker onder vuur komen te liggen. Uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Dag Onderzoek bleek dat een groep tbs’ers beschikt over vlees- en slagersmessen, drugs, telefoons en contant geld.

Het initiatief voor deze reportage kwam van de tbs’ers in de Rooyse Wissel, die aandacht wilden vragen voor de gevaarlijke situatie in de kliniek. Zij filmden veel beelden met hun eigen telefoons.

Integriteit

De tbs’ers zouden de spullen kopen van het personeel. Naar aanleiding van dit onderzoek doet het ministerie van Veiligheid en Justitie onderzoek. Enkele personeelsleden worden doorgelicht op integriteit.

Advocaat Job Knoester, die is gespecialiseerd in tbs, zei naar aanleiding van de reportage dat hij veel klachten krijgt over de kliniek. Behandelingen zouden ‘gebrekkig’ zijn en ook het personeel zou het werk niet goed doen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.