nederland

Voorlopig laatste groep onderzoekers MH17 keert terug

Door Shari Deira - 09 augustus 2014

Er vliegen zaterdag opnieuw politiemedewerkers en marechaussees uit Oekraïne terug naar Nederland. Het gaat om ongeveer tweehonderd Nederlanders die terugkeren met vier vluchten van Charkov naar Eindhoven.

Het is voorlopig de laatste keer dat Nederlanders van de repatriëringsmissie terugkeren uit Oekraïne. In Kiev en Charkov blijft nog een klein team achter.

Vliegen

Onder de experts die terugvliegen is ook missieleider Pieter-Jaap Aalbersberg en kolonel Kees Kuijs van de marechaussee. De laatste missieleden landden rond 23.15 uur. Ook Maleisiërs en Australiërs vliegen mee. De komende dagen zullen zij doorreizen naar hun thuisland.

De groep die in Kiev en Charkov achterblijft, moet ervoor zorgen dat de spullen die de lokale bevolking vindt in het rampgebied alsnog naar Nederland komen. Het team moet ook regelen dat er snel kan worden opgeschaald als de missie kan worden hervat.

Ontmoeting

Het besluit om de missie te beëindigen kwam woensdag. Premier Mark Rutte (VVD) maakte toen bekend dat de zoektocht naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers werd gestaakt, omdat in het rampgebied nog steeds zwaar wordt gevochten tussen het Oekraïense leger en separatisten.

Rutte heeft volgende week een ontmoeting met zijn Australische collega Tony Abbott. Na Nederland is Australië het zwaarst getroffen bij de vliegramp. Er kwamen 27 Australiërs om het leven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.