nederland

Wie belastingvrij wil schenken bij aankoop huis moet opschieten

Door Servaas van der Laan - 15 augustus 2014

Wie met hulp van een belastingvrije schenking van familie of vrienden een huis wil kopen, moet haast gaan maken. Het kabinet verlengt de belastingvrijstelling voor schenkingen onder 100.000 euro volgend jaar niet.

Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) vrijdag gezegd.

Kickstart

De minister zei dat de maatregel de huizenmarkt de ‘kickstart’ heeft gegeven die het nodig had. Maar nu moeten toekomstige huizenkopers het weer met eigen kapitaal en/of een lening bij de bank doen.

De regeling is het afgelopen jaar ongeveer 50.000 keer gebruikt. Voor vermogende ouders is het vooral een handige manier om belastingvrij te schenken zodat de kinderen onder de onvermijdelijke erfbelasting kunnen uitkomen. Met deze cynische heffing pikt de staat een flink graantje (jaarlijks circa 1,7 miljard euro) mee van het vermogen van een overleden persoon die tijdens zijn leven ook al aanzienlijke bedragen over hetzelfde vermogen heeft moeten afstaan.

Duurder huis

In theorie zou de staat door de belastingvrijstelling voor schenkingen minder aan de hypotheekrente-aftrek kwijt zijn, omdat huizenkopers dankzij een schenking minder zouden lenen en lagere rentelasten zouden hebben.

Maar in de praktijk wordt de schenking vooral gebruikt om met het geschonken geld een duurder huis te kopen. Vereniging Eigen Huis en werkgevers pleitten ervoor de maatregel in stand te houden, maar aan die oproep heeft het kabinet geen gehoor gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.