nederland

Zomer voorbij? Bertha brengt herfstachtig weer naar Nederland

Door Tom Reijner - 07 augustus 2014

Een depressie zorgt vooral na het weekeinde voor een weerbeeld dat maar weinig met zomer te maken heeft. Met een stevige westenwind worden buien en koelere lucht aangevoerd.

De oorzaak zijn de restanten van de tropische storm Bertha, die op dit moment vanuit de Verenigde Staten de Atlantische Oceaan oversteekt.

Wisselvallig

De orkaan, die als ze zondag in Nederland aan wal komt niet veel meer is dan een ‘normaal’ front, zal wisselvallig weer veroorzaken, meldt weerplaza.

Er zijn flinke regenbuien en windstoten. Hoewel de temperatuur een stapje terugdoet, ligt het kwik nog altijd zo rond de twintig graden. Het is overigens niet gezegd dat de zomer niet meer terugkeert in Nederland. Aan het einde van de week belooft het weer iets op te knappen. Bovendien kan september, is de ervaring van de afgelopen jaren, een erg mooie maand zijn.

Zomerse aanblik

Vóór Bertha liggen er eerst nog enkele zomerse en overwegend droge dagen in het verschiet. Donderdag schijnt de zon op veel plaatsen, al is er wel kans op een regen- of onweersbui.

Vrijdag zijn er wolkenvelden waar de zon af en toe doorheen kan prikken. Met 25 graden in het westen tot plaatselijk 28 graden in het zuidoosten biedt het weer een zomerse aanblik.

Zaterdag verloopt vooral de ochtend buiig, maar later op de dag en vooral op zondag breekt de zon steeds meer door. Dan  komen ook de buien weer opzetten – de eerste aanzet tot een wisselvallige week.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.