nederland

Zware onweersbuien trekken over: mogelijk overlast en schade

Door Tom Reijner - 10 augustus 2014

Nederland krijgt zondagmiddag en -avond te maken met zware onweersbuien en stevige windstoten. Op verschillende plekken in het land kan het slechte weer voor overlast en schade zorgen.

Daarvoor waarschuwt Weerplaza.

Campinggasten

Vooral mensen die zich op zee begeven en campinggasten moeten oppassen voor onweer en windstoten. Aan de westkust en in het Waddengebied staat een stormachtige wind, met windkracht 7 of 8.

Het KNMI heeft vanwege het verwachte gevaarlijke weer voor heel het land code geel afgekondigd. Reddingsbrigade Nederland waarschuwt zwemmers en andere watersporters: let op de rode vlaggen. Als die worden gehesen, moet iedereen het water uit.

Regenval

De buien gaan ook gepaard met flinke regenval. Maar van wateroverlast, zoals tijdens het noodweer eind juli en begin augustus, zal nu waarschijnlijk geen sprake zijn. Dat heeft te maken met de snel overtrekkende buien.

De zuidelijke provincies krijgen in de loop van de middag als eerste met het front te maken. In de loop van de avond trekken de buien weg via het noordoosten van het land.

Tropische storm

Het slechte weer wordt veroorzaakt door orkaan Bertha, die het Caribisch gebied onlangs teisterde. De tropische storm trok een paar dagen geleden naar de koudere wateren van de Atlantische Oceaan en veroorzaakte daar een depressie.

Die is nu de oceaan overgestoken naar West-Europa. Ook in Groot-Brittannië wordt gewaarschuwd. In het zuidwesten van Engeland is kans op overvloedige regenval.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.