nederland

Xtc is illegaal, maar D66 wil terugkeer pillentest op dancefeest

Door Servaas van der Laan - 20 oktober 2014

Drie drugsdoden op het Amsterdam Dance Event hebben de discussie over harddrugs weer doen oplaaien. Xtc is illegaal, maar moeten gebruikers weer in staat kunnen zijn de drugs te testen op dancefeesten?

Welkom in gedoogland Nederland. Het gebruik van gevaarlijke harddrugs is verboden, maar wie toch een pilletje neemt, moet deze wel kunnen testen. Dat vindt althans D66-Kamerlid Vera Bergkamp.

De testplekken op feestlocaties werden volgens Bergkamp in 2002 afgeschaft door het toenmalige kabinet-Balkenende, omdat deze drugs verboden zijn en de testen dus ook niet hoefden. Mensen die xtc kopen, kunnen die nog wel op bepaalde plekken laten testen. Maar dat is vooraf en duurt vaak enige tijd, stelt Bergkamp.

Vervuilde pillen

‘We dringen al langere tijd aan op de terugkeer van de testen tijdens feesten. In ieder geval moet daar ook actief aangegeven worden dat er vervuilde pillen in omloop zijn en waar je dan op moet letten,’ zegt het Kamerlid.

Maar is het niet de eigen verantwoordelijkheid van mensen om illegale drugs te nemen, en zou de overheid niet strenger moeten optreden in plaats van illegale gedragingen te faciliteren? Bergkamp erkent dat het nemen van harddrugs onder de eigen verantwoordelijkheid van gebruikers valt. Maar het stoort haar dat het kabinet alleen maar repressief optreedt en te weinig aan voorlichting doet.

Rotzooi

Toch lijkt de kans klein dat staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) akkoord gaat met de terugkeer van de drugstest op feestlocaties. Bij een eerder debat, toen de SP pleitte voor de pillentest, zei hij dat deze testen schijnzekerheid geven. De testen zijn niet nauwkeurig en bovendien weten ze niet of een een feestganger een hartafwijking heeft die hem of haar fataal kan worden bij gebruik van xtc. ‘In veel gevallen is het hoe dan ook rotzooi,’ zei Van Rijn destijds.

Ook kun je je afvragen of de testlocaties wel het juiste signaal afgeven. ‘Gebruik gerust een illegaal pilletje, wij testen hem wel even voor je,’ kan toch niet de boodschap zijn in een zichzelf respecterende rechtsstaat. Want dat de pillen gevaarlijk zijn, staat wel vast.

Elke week incidenten

Volgens Daan van der Gouwe  van het Trimbos-instituut zijn er elke week incidenten en soms ook fatale, maar die komen volgens hem niet altijd naar buiten. De drugsspecialist noemt de situatie in Nederland ‘zorgwekkend’.

De doses van de pillen zijn steeds hoger en gebruikers zijn vaak op de hoogte van de risico’s die ze nemen. Toch zijn de ‘pilletjes’ gemeengoed geworden onder het uitgaanspubliek in Nederland. Moet de overheid dit faciliteren door middel van drugstesten? Het gebruik van illegale harddrugs en de gevolgen ervan zouden toch de verantwoordelijkheid van de gebruiker moet zijn, niet die van de overheid.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.