nederland

Media: steeds meer Europese steun voor ‘Palestina’

Door Servaas van der Laan - 03 december 2014

Steeds meer landen in Europa pleiten voor erkenning van ‘Palestina’, schrijft dagblad Trouw. En er moet een beroepsverbod komen voor ‘foute artsen’, zegt minister Edith Schippers (VVD) van Volksgezondheid in het AD.

  • ‘Israëlische lobbyisten trekken alles uit de kast, maar er lijkt geen houden meer aan. Het ene na het andere Europese land wil de staat Palestina erkennen,’ schrijft dagblad Trouw. Dinsdag bleek er ook in Frankrijk een politieke meerderheid te zijn om de Palestijnse gebieden als staat te erkennen. Zweden, Groot-Brittannië, Ierland en Spanje gingen Frankrijk voor. En ook Denemarken, Italië, Slovenië en Finland staan klaar voor erkenning, schrijft de krant.
    De nieuwe EU-buitenlandchef Federica Mogherini wil dat de Europese Unie een hoofdrol gaat spelen in het Midden-Oosten Vredesproces. Haar eerste werkreis ging naar Israël én de Palestijnse gebieden. Israël is niet blij met de ontwikkeling en noemt erkenning van Palestina een ‘ernstige fout’.
  • Artsen en verpleegkundigen die over de schreef gaan, zouden nooit meer met patiënten moeten werken, schrijft het AD. Minister Schippers wil dat de tuchtrechter een totaal beroepsverbod kan opleggen aan foute zorgverleners. ‘Het gaat hierbij om handelen of nalaten dat een beroepsbeoefenaar niet betaamt,’ zegt Schippers in de krant. Ook misdragingen in de privé-sfeer kunnen leiden tot tuchtrechtelijke maatregelen. Momenteel heeft de tuchtrechter deze macht nog niet. Daarom kunnen foute artsen in opdracht of onder toezicht nog gewoon doorwerken.
  • De politie in Soest heeft dinsdag geweigerd aangiftes van onder meer doodsbedreigingen aan te nemen van actiegroep Pro Zwarte Piet. De agenten zeiden ‘dat ik me maar met iets anders bezig moest gaan houden dan de pietendiscussie’, zei Patrick van Rijn van de actiegroep tegen dagblad Metro. Van Rijn wilde aangifte doen tegen anti-zwartepietengroep Kick Out Zwarte Piet, omdat die tijdens de landelijke Sinterklaasintocht in Gouda opriep te demonstreren op de Markt, ondanks een verbod. Ook wilde Van Rijn aangifte doen tegen Quinsy Gario en Saidy Smeenk voor het aanzetten tot racisme, haat en geweld.
  • Het lijkt er sterk op dat leden van GroenLinks het pacifisme voorbij zijn. Uit een steekproef blijkt dat ze in grote meerderheid ‘niet tegen’ militaire interventies zijn. Deze weken wordt een referendum gehouden onder alle partijleden, meldt dagblad Trouw. Uit de eerste peiling, gehouden door het wetenschappelijke bureau van GroenLinks, bleek dat slechts 14 procent van de ruim 20.000 leden meent dat GroenLinks onder geen enkel beding een militaire missie kan steunen. Het overgrote deel, 84 procent, is niet tegen militaire acties, als zij aan voorwaarden voldoen.
  • Volgens een nieuw onderzoek is er geen bewijs dat jongeren slechter gaan presteren door alcoholgebruik. Een langlopende studie onder 2.230 Nederlandse jongeren laat zien dat drinkers niet slechter functioneren dan niet-drinkers als het gaat om geheugen, impulscontrole en concentratievermogen. Dat schrijft de Volkskrant aan de hand van het onderzoek van de Utrechtse neuropsychologe Sarai Boelema, die vrijdag promoveert. Volgens Boelema zijn er weinig studies gedaan naar invloed van alcohol op het puberbrein. ‘De studies die er wel zijn, wijzen niet eenduidig dezelfde kant op.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.