nederland

Bezuinigingen op het NFI: vier vragen en antwoorden

Door Elif Isitman - 28 januari 2015

Bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) gaat worden bezuinigd. Toevallig werd afgelopen maandag eindelijk een verdachte in de zaak Els Borst opgepakt dankzij bevindingen van het NFI.

De politie hield maandag de Rotterdammer Bart van U. (38) aan in verband met de moordzaak van Els Borst. De politie kon hem dankzij een DNA-match aanhouden: zijn DNA kwam overeen met sporen die zijn gevonden bij het huis en lichaam van Els Borst in Bilthoven.

Die DNA-match kwam er dankzij onderzoek van het NFI. Wat voor bezuinigingen worden bij het instituut doorgevoerd? Vier vragen en antwoorden over het NFI en de bezuinigingen daarop.

Wat doet het NFI precies?

Het NFI onderzoekt voornamelijk zaken waarin sprake is van een misdrijf of een vermoeden daarvan. Het instituut opereert in opdracht van politie of het Openbaar Ministerie. Vooral in de opsporing bij misdrijven als moord, zedendelicten en drugsmisdrijven levert het werk van het NFI vaak waardevolle bijdrages. Ook bij de identificatie van slachtoffers, bijvoorbeeld van grote rampen, speelt het instituut een grote rol. Vorig  jaar was het NFI bijvoorbeeld verantwoordelijk voor de identificatie van de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17.

Wat voor grote zaken werden eerder opgelost dankzij het NFI?

Er worden met enige regelmaat grote zaken opgelost dankzij DNA-onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI).

Zo werd onder meer de Puttense moordzaak opgelost dankzij een DNA-doorbraak en werd de moordenaar van Marianne Vaatstra op deze manier gepakt. Hetzelfde geldt voor de vermeende Utrechtse serieverkrachter, die jarenlang paniek zaaide onder Utrechtse studentes en toevallig tegen de lamp liep toen hij DNA moest afstaan in verband met fietsendiefstal.

Waarop wordt straks bezuinigd?

Het NFI heeft dinsdag aangekondigd te stoppen met haar-, verf- en handschriftonderzoek. Dit staat in een voorgenomen plan van de directie voor bezuinigingen die het instituut moet doorvoeren.

Heeft dat gevolgen voor de effectiviteit van het instituut?

Dat is nog niet helemaal duidelijk. Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie meldde eerder dat de expertise van het instituut door de bezuinigingen niet zou worden aangetast. In november 2014 werd gezegd dat van de 550 banen bij het NFI er 70 geschrapt zouden worden en dat dit vooral om ondersteunende functies zou gaan.

Maar volgens SP-Kamerlid Michiel Van Nispen blijkt nu dat het instituut onder meer gaat stoppen met enkele technieken waarvoor medewerkers jarenlang zijn opgeleid en is de minister daarmee ‘niet eerlijk’ geweest over de impact van de bezuinigingen. Dit zei hij dinsdagochtend op Radio 1. Van Nispen zag interne documenten in waaruit dit blijkt. De technieken in kwestie worden in Nederland alleen door het NFI uitgevoerd.

Hij is bang dat het ten koste zal gaan van de opsporing van misdadigers. Daarnaast gaan er ook meer opsporingstaken naar de politie, ‘maar daar heeft de politie niet genoeg geld voor’, aldus Van Nispen. Hij ergert zich eraan dat ‘op alle afdelingen van het NFI bezuinigd wordt, behalve op de managers’.

Volgens het NFI zelf is het onderzoek waarmee het gaat stoppen tegenwoordig ‘van minder invloed’ op forensisch onderzoek. Belangrijk zijn nu vooral DNA-onderzoek, pathologie en digitale opsporing. Daarom wordt onder meer extra geïnvesteerd in dat laatste.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.