nederland

NOS grijpt naast Emmy voor MH17-verslag

Door Emile Kossen - 29 september 2015

De Emmy voor beste internationale nieuwsuitzending is niet naar de NOS gegaan. De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) had, met medeweten van de NOS, het verslag van de Dag van Nationale Rouw na de MH17-ramp genomineerd.

De prestigieuze internationale mediaprijs ging maandag in New York wel naar de Canadese omroep CBC News voor een reportage over Ebola in West-Afrika.

‘Nominatie die je niet wil’

NOS-directeur Jan de Jong zei eerder dat ‘het een nominatie is die je liever niet wilt krijgen. De aanleiding is er veel te triest voor.’ Die uitspraak zorgde voor gefronste wenkbrauwen, omdat de NOS zelf een rol bleek te hebben gespeeld bij de keuze van de Nederlandse inzending.

Hoewel omroepdirecteur De Jong het ontkende, gaf de NPO aan weblog GeenStijl toe dat de uitzending met medeweten van de NOS was genomineerd.

Marathonverslag

De Nederlandse inzending was het marathonverslag van 5,5 uur over de aankomst van de eerste slachtoffers van de MH17-vliegramp op 23 juli 2014 op het vliegveld van Eindhoven. De beelden van de lange rouwstoet die naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum reed, gingen de hele wereld over.

Ondanks de wrange aanleiding zei Jan de Jong trots te zijn op de uitzending. ‘De NOS is er denk ik aardig in geslaagd om te laten zien wat voor impact deze ramp had op de Nederlandse samenleving.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.