Afshin Ellian Afshin Ellian

Rutte verdient juist compliment voor zijn moed om ‘pleur op’ te zeggen

Door Afshin Ellian - 23 september 2016

De algemene politieke beschouwingen over de kabinetsbegroting hadden dit jaar een ongewoon karakter. Het was een vreemd schouwspel. De beschouwingen moeten immers gaan om het kabinetsbeleid en de begroting.

Daarover is weinig gedebatteerd. Er werden ook weinig budgettaire concrete vragen gesteld. De Kamer was voornamelijk bezig met de aanstaande verkiezingsstrijd. De regeerders wilden aantonen dat ze Nederland uit de economische crisis hebben gehaald. De oppositie was daarentegen bezig met de verkiezingen van maart volgend jaar.

2016-09-22 10:51:59 DEN HAAG - Premier Mark Rutte in debat met PVV-fractievoorzitter Geert Wilders tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP BART MAATAlgemene Beschouwingen – Oppositie haalt uit naar kabinet: ‘Rutte zegt “pleur op” tegen ouderen’

Hoe wil Wilders sluiting moskeeën en verbod Koran regelen?

Het debat tussen Kamerleden Sybrand Buma (CDA) en Geert Wilders leverde naar mijn mening een interessant waarheidsmoment op. De fractievoorzitter van het CDA vroeg aan Wilders, de leider van de PVV, hoe hij de sluiting van moskeeën en het verbieden van de Koran wil regelen.

Wilders draaide er omheen. Hij wilde geen concreet antwoord geven. Langzamerhand werd duidelijk wat precies Buma met zijn vragen wilde verhelderen. Hij is bezorgd dat de moslims in opstand zouden komen. Daarom zijn deze voorstellen onuitvoerbaar.

Buma is bang dat als de voorstellen worden uitgevoerd, dat tot een burgeroorlog zal leiden. Dat woordje gebruikte hij natuurlijk niet. Maar uit zijn bewoordingen en houding kon je dat wel afleiden. Het CDA vreest de vuurkracht van de islam.

Wilders hulde zich in totale vaagheid

In dat debat over het verbieden van de Koran en het sluiten van moskeeën hulde Wilders zich in totale vaagheid. Eigenlijk had hij aan Buma moeten vragen hoe hij aan deze zorgwekkende verwachting komt.

Daarnaast is de vraag of het Nederlandse parlement bepaalde beslissingen uit angst voor een bevolkingsgroep niet moet nemen. Als de angst zo groot is, dan is de vraag hoe de gemeenschappen überhaupt bijeen kunnen worden gehouden. Overigens bewijst deze houding precies de stelling van Wilders dat de immigratie uit de islamitische landen moet worden gestopt.

2016-09-20 13:28:49 DEN HAAG - (VLNR) Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) en premier Mark Rutte tijdens de troonrede op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. ANP POOL MICHAEL KOORENDe onttakeling van Rutte II is begonnen, schrijft Syp Wynia. Is het wel zo zeker dat kabinet en coalitie de eindstreep halen?

Lachwekkende bewering van Thieme

Ik verbaasde me over de bewering van Kamerlid Marianne Thieme over de oorzaak van de Syrische burgeroorlog: het tekort een water en de milieuproblemen. Nee, het was niet verbazingwekkend, eerder lachwekkend.

Wie wel een fantastisch optreden had, was Kamerlid Kees van der Staaij van de SGP. Hij heeft de analyse en de wensen van zijn fractie inzake de begroting uiteengezet aan de hand van een aantal mooie foto’s van kunstwerken in het gebouw van de Tweede Kamer. Het was een aangename afsluiting van de eerste dag van het debat.

En toen volgde het grote pleur-op-debat

De tweede dag van het debat werd voornamelijk gedomineerd door de uitdrukking ‘pleur op’. Het grote pleur-op-debat was ook een verbazingwekkend schouwspel.

Kamerlid Alexander Pechtold (D66) wilde er garen bij spinnen: ‘U lijkt ervan te genieten om in een verkiezingsdebat te zeggen: weet je als je naar Syrië gaat, sterf daar. En nu weer zo’n opmerking waarvan mensen aanvoelen: dit is niet de norm.’

Pechtold, die in debatten naar aanleiding van de gruwelijke aanslagen in Parijs geen verband tussen de islam en jihadisten zag, wilde nu weten of ‘pleur op’ het kabinetsbeleid was. Premier Mark Rutte merkte kalm op: ‘Dit is typisch hoe in Nederland deze discussies altijd lopen. Wij moeten uitdragen dat wij op geen enkele manier accepteren dat mensen onze waarden als een soort cafetariamodel gebruiken. Dat debat vernauwen tot een discussie over de toonhoogte, is precies wat we in Nederland altijd doen.’ Inderdaad ging het weer over de toonhoogte.

De Kamerleden werden schoolmeesters

Plotseling waren de Kamerleden schoolmeesters die de premier de les wilden lezen: ‘Hoe moet ik thuis tegen mijn kinderen zeggen dat ze niet tegen anderen “pleur op” mogen zeggen?’ vroeg een Kamerlid.

2016-09-22 15:33:38 DEN HAAG - (VLNR) Jesse Klaver (GroenLinks), Alexander Pechtold (D66), Gert-Jan Segers (CU), Tunahan Kuzu (Denk) en Sybrand Buma (CDA) aan de interruptiemicrofoon in debat met premier Mark Rutte in de plenaire zaal tijdens de voortzetting van de Algemene Politieke Beschouwingen, die traditioneel volgen op Prinsjesdag. ANP REMKO DE WAAL‘Is dit de norm voor Nederland?’ Tweede Kamer kan ‘pleur op’ van Rutte maar niet loslaten

Natuurlijk is het geen nette manier van communiceren. Maar Rutte wilde met deze uitdrukking een normering, een grens aanbrengen. De meesten vatten de uitdrukking van de premier niet op als een vergunning om te gaan schelden.

Maar hier wordt wel op een scherpe wijze door de politieke leider gezegd tegen de dubbelaars: als u de politieke orde in Turkije, met de daarbij behorende dictator, prevaleert boven Nederland, waarvoor u ook nog openlijk dreigt met het gebruik van geweld tegen de aanwezige journalisten, dan moet u terug naar het heilige Turkije.

Er moet een duidelijke en ondubbelzinnige grens worden gesteld

Natuurlijk moeten de politici niet zich bedienen van straattaal. Zij moeten voorbeeldig spreken en handelen. Maar in dit specifieke geval van politiek geweld dat ook nog door een vreemde mogendheid is georganiseerd, moet een duidelijke en ondubbelzinnige grens worden gesteld: aan de leden en aan de leider van de vijfde colonne in het buitenland.

Dat kun je soms beter je toevlucht zoeken tot straattaal. Hetzelfde geldt voor de uitspraak van Ahmed Aboutaleb, de burgemeester van Rotterdam, die de jihadisten en hun sympathisanten na de aanslag op Charlie Hebdo opriep om op te rotten. Deze uitspraken zijn in hun specifieke context niet onfatsoenlijk.

De Nederlandse premier moet juist een warm compliment krijgen voor zijn moed. Nu weet iedereen hoe in werkelijkheid wordt gedacht over de vijfde colonne.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.