Gerlof Leistra

Yehudi Moszkowicz spaart zijn beroemde familie niet in boek

Door Gerlof Leistra - 17 november 2016

In het chique Utrechtse restaurant Luden waar Yehudi Moszkowicz (1981) ooit als ober werd ontslagen nadat hij een fles rode wijn over het witte overhemd van een gast had gemorst, presenteert de strijdbare advocaat vrijdagavond zijn autobiografie: De toga van mijn vader.

Hierin schetst hij een eerlijk en ontluisterend beeld van de bijna totale teloorgang van het roemruchte advocatengeslacht Moszkowicz.

Ooit bestond de trotse dynastie uit vader Max en diens vier zonen David, Max jr, Baruch (Robert) en Bram.  Na een beroerte moest de inmiddels 90-jarige nestor – die als tiener het Duitse vernietigingskamp Auschwitz overleefde – jaren geleden al stoppen. Van zijn zonen mag alleen Max jr het vak nog uitoefenen.

Maastricht, de bakermat van de dynastie

De andere drie zijn vanwege een reeks aan fouten en gerommel met geld van het tableau geschrapt: zij mogen het vak van advocaat niet meer uitoefenen. Omdat Max jr. alleen civiele zaken doet, is Yehudi de enige strafpleiter in de familie. Hij heeft sinds 2009 een eigen kantoor in Utrecht. Vergeefs probeerden zijn ooms hem te verbieden zijn eigen achternaam op de gevel te zetten.

In koele bewoordingen beschrijft Yehudi in zijn boek hoe zijn ooms na het wegvallen van hun vader een puinhoop maakten van het familiebedrijf. Wegens belastingschulden van Bram moest het kantoor aan de Amsterdamse Herengracht worden verkocht en ook het kantoor in Maastricht – de bakermat van de dynastie – ging inclusief inboedel onder de hamer. Op de veiling wist Yehudi het klassieke bureau en de koffer van zijn opa op het nippertje te ‘redden’.

De toga tot de draad versleten

Dat Yehudi de toga van zijn vader Baruch tot de draad versleet, is een ontroerend eerbetoon aan de man die door zijn drugsverslaving de jeugd van Yehudi en diens oudere broertje Max tot een hel maakte en door zijn eigen vader werd verstoten. Ze groeiden grotendeels op bij hun moeder die later ook advocaat is geworden. Vanwege zijn dyslexie belandde Yehudi op het speciaal onderwijs.

Hij moest veel knokken tegen andere kinderen die na elke onthulling over zijn vader zijn achternaam besmeurden. Met bewonderenswaardig veel doorzettingsvermogen knokte hij zich omhoog, verdiende geld als gevierd dj en later met zijn bureau Student Juridisch Advies en kon uiteindelijk rechten studeren.

Als verstoten zoon de familie-eer redden

De toga van mijn vader is een interessante aanvulling op wat al over de familie Moszkowicz bekend is. Vader Max en oom Bram schreven boeken en over hun levens zijn biografieën verschenen. In 2014 publiceerde Baruch – of Robert – zijn autobiografie De straatvechter. Vorig jaar maakte broer Max een documentaire over zijn (groot)vader. Vanaf 25 januari 2017 brengt de VPRO de dramaserie De maatschap, geïnspireerd op de geschiedenis van de familie Moszkowicz.

De naam Moszkowicz is inmiddels vervangen door Meyer. Yehui laat zo maar weer zien hoe hij zich van de knokker op het schoolplein heeft opgewerkt tot een vechter met woorden.  Het is, zoals hij zelf schrijft, ironisch dat juist een kind van de verstoten zoon de familie-eer moet redden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.