René van Rijckevorsel

VVD, tuin er niet in! Waarom legale wiet een slecht idee is

Door René van Rijckevorsel - 18 november 2016

Een groep VVD-fractievoorzitters uit Zuid-Nederland wil een einde aan het gedoogbeleid. Zij willen de wietteelt reguleren, veiliger maken en decriminaliseren. Zaterdag dienen zij op het VVD-congres een motie in.

Dat deze motie uit het zuiden van het land komt, mag niet verbazen. De Limburgse steden ondervinden al jaren veel last van coffeeshoptoerisme, in Brabant wordt op enorme schaal wiet geteeld, waarvan 80 tot 90 procent voor de export: Brabant is de ‘wietschuur van noordwest Europa’.

Staatswiet

Afgezien van het feit dat legalisering noch het drugstoerisme noch de teelt bestemd voor de export zal beïnvloeden, is staatswiet om andere redenen een slecht idee. Redenen die Elsevier al vaker naar voren bracht, maar die we hier nog eens herhalen.

  1. De ‘softdrugs’ zijn vooral funest voor de zwakkeren in de samenleving. Nederwiet werkt niet bepaald bevorderlijk voor het concentratievermogen. Veel jongeren die toch al denken dat ze kansloos zijn, glijden weg in wietgebruik. En voor sommigen is de stap naar ledigheid en zelfs misdaad dan niet meer zo groot. Bij bovenmatig gebruik liggen psychoses en schizofrenie op de loer.
  2. Ook al zal door regulering het THC-gehalte wellicht verminderen, de gedachte dat criminelen daaronder zullen lijden, is naïef. Het grootste deel van de productie is bestemd voor export. En zit de harde kern van wietrokers te wachten op gereguleerde wiet met een lager THC-gehalte? Je krijgt dan ‘staatswiet’ met mindere werking en illegale wiet die je knock-out slaat. Wie gaat dat uit elkaar houden en controleren?
  3. Een overheid die drugs voorziet van een stempel van goedkeuring, zegt tegen zijn burgers: blow er lekker op los, blijf lekker in je luie bank hangen, school is niet belangrijk. Dat is niet echt des VVD’s.
  4. Legalisering zal op grote weerstand leiden bij de rest van de Europese Unie. Daar is maar weinig oog voor de niet-schadelijke effecten van drugsgebruik. In de meeste landen wordt überhaupt geen onderscheid gemaakt tussen soft- en harddrugs.

Nee, beste VVD’ers. De enige methode om criminelen dwars te zitten en het jongeren moeilijker te maken om voor drugs te bezwijken, is een verbod op verkoop via drugswinkels die zich schijnheilig ‘coffeeshops’ noemen, én betere opsporing van wietplantages, ook in Brabant.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.