Victor Pak

Het moest wel gezellig blijven bij debat Jongerenkieswijzer

Door Victor Pak - 16 februari 2017

‘Tinderen voor je politieke voorkeur.’ Met die introductie werd woensdagavond de Jongerenkieswijzer gelanceerd. Een jong en divers publiek nam plaats in een afgeladen zaal in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam.

Het initiatief komt van liefst elf jongerenorganisaties, waaronder de Nationale Jeugdraad. Met zo’n veelkleurigheid aan organisaties blijkt de neutraliteit lastig te bewaren.

‘Laat je stem horen, en je hart spreken’

Voor de aftrap warmt cabaretier en presentator van radiozender FunX Yahia Yousfi het publiek nog even op. Surinamers en Antillianen die op de PVV stemmen, moeten het ontgelden. ‘Niet zo spang,’ aldus Yousfi. Het getoonde campagnefilmpje is niet veel neutraler. De uitslag van het Britse EU-referendum wordt in beeld gebracht met huilende jongeren. Zelfs de Amerikaanse president Donald Trump komt nog even voorbij. Trump werd weliswaar gekozen, maar een meerderheid van de kiezers schaarde zich achter de Democraten, is de teneur.

Dat het filmpje gekleurd is, is te verwachten, met ijsfabrikant Ben & Jerry’s als een van de geldschieters van de kieswijzer. In de Verenigde Staten zijn zij actief bij burgerrechtenbeweging Black Lives Matter. Ook heeft de ijsmaker zich tien jaar ingezet voor het homohuwelijk. Politiek neutraal is dat natuurlijk niet, maar de primaire campagneboodschap voor de jeugd is om ‘de stem te laten horen, en het hart te laten spreken’.

Gniffelen over DENK en Simons

Bij het debat zijn de partijen Artikel 1, CDA, D66, Denk, GroenLinks, PvdA, PvdD, SGP, SP, VNL en de VVD aanwezig. Hoe het hart te laten spreken, laten de aanwezige politici zien in debatten over drie thema’s. Over de afgeschafte basisbeurs, anoniem solliciteren en de financiering van het religieus onderwijs mogen zij met elkaar in gesprek. Het woord ‘debat’ vermijdt de debatleiding liever. ‘Wrijven mag’, maar het moet wel gezellig blijven.

Het gezellig houden met zo veel verschillende politici, is best lastig. SP-Kamerlid Jasper van Dijk bespreekt het ‘rechtse rotbeleid’ en dan escaleert het gauw. Wanneer anoniem solliciteren ter sprake komt, merkt Farid Azarkan (DENK) vilein op dat zijn partij Sylvana Simons (Artikel 1) goed heeft opgeleid als zij tegen het anoniem solliciteren pleit. De zaal reageert geschokt, op de aanhangers van DENK na, die elke zin van Azarkan op gejuich onthalen.

Bij het debat over de financiering van het religieus onderwijs begint de applausmachine wat te haperen. Simons sneert terug dat haar bij Denk opviel dat je het vooral niet over seksualiteit en het geloof moest hebben. ‘Dat vinden ze daar maar ongemakkelijk,’ aldus Simons. De zaal gniffelt bij de verbale schermutselingen. Of ze veel wijzer zijn geworden deze avond, valt te betwijfelen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.