Philip van Tijn

Nieuw mantra: alles mag zolang het maar ‘transparant’ is

Door Philip van Tijn - 15 februari 2017

Burgemeester Ton Rombouts (CDA) van Den Bosch is de top-bijklusser onder zijn collega’s, werd vandaag bekend. Tel je zijn bijverdiensten op bij zijn reguliere salaris, dan vangt hij bijna anderhalf keer zo veel als premier Mark Rutte.

We hoeven ons daarover niet druk te maken, want volgens Rombouts is hij ‘volstrekt transparant’ over zijn nevenfuncties.

Boer zoekt vrouw met slaapkamerinkijkjes

‘Transparant’ is de mantra van deze tijd. Euthanasie uitvoeren voor de tv-camera, het liefdesleven van zangeresjes niet alleen in Privé, maar nu ook in kwaliteitskranten, Boer zoekt Vrouw met slaapkamerinkijkjes, je zieleleven onthullen bij Jinek, drie bewindslieden die vallen vanwege een bonnetje, want zonder bonnetje geen transparantie – alles dient transparant te zijn, of liever nog open en transparant.

De Amerikaanse president Donald Trump had juist de Japanse premier Shinzo Abe op bezoek in zijn golfresort in Florida, toen Noord-Korea een raket lanceerde. Een knappe timing van Kim Jong-un, die ook nog rekening moest houden met een fors tijdverschil.

Trump begrijpt de tijdgeest

Vervolgens besprak Trump met zijn adviseurs en Abe de consequenties, met laptops en documenten open op tafel. En achter Trump de normaal gezichtsloze marinier die the football draagt: het koffertje met de lanceercodes van kernwapens.

De hele wereld viel weer over Trump heen. ‘Een internationale crisis behandelen alsof het een dinervoorstelling is,’ brieste niemand minder dan de Democratische coryfee Nancy Pelosi. Andere vooraanstaanden waren niet milder.

Ze hebben er weer niets van begrepen. Trump heeft als enige alweer de tijdgeest verstaan. Net als Rombouts is hij ‘volstrekt transparant’, dus er is niets aan de hand.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.