Gerlof Leistra

Held of fantast: het verhaal van terreurverdachte Jimmy F.

Door Gerlof Leistra - 01 september 2017

Is de 22-jarige terreurverdachte Jimmy F. uit Zevenbergen een terrorist of juist een terrorismejager? Is hij een held die probeert erger te voorkomen of een fantast? Als zijn verhaal klopt, opereert de AIVD zo amateuristisch dat tipgevers zich uit lijfsbehoud wel twee keer moeten bedenken om ooit nog een tip te geven, schrijft Gerlof Leistra.

Het verhaal van F. ontspoort op woensdag 23 augustus als een anti-terreureenheid zijn ouderlijk huis binnenvalt nadat hij de politie heeft gebeld. Eerder die avond is een concert van de Amerikaanse rockband Allah-Las afgelast omdat er uit Spanje informatie bij de politie was binnengekomen over een mogelijke terreuraanslag. Achteraf bleek dat Jimmy F. op een site tegenover een Spaans contact had gesproken over het plan voor een aanslag tijdens het concert. Naar zijn zeggen was dat grootspraak om zijn contact informatie te ontfutselen.

Op basis van gesprekken met anonieme bronnen uit zijn omgeving concludeert de Volkskrant dat Jimmy F. al langer online actief was als terrorismejager. Met de groep Syria General zou hij proberen in contact te komen met IS-terroristen om die vervolgens aan te geven.

Schilderij van een IS-vlag

Zijn tip aan de AIVD zou vorig jaar december een rol hebben gespeeld bij de aanhouding in Rotterdam van de 30-jarige terrorismeverdachte Jaouad A. In diens woning vond de politie een geladen kalasjnikov, twee volle magazijnen, vier dozen zwaar vuurwerk en een schilderij van een IS-vlag. Zijn advocaat Karianne Bal bevestigt tegenover de Volkskrant de rol van Jimmy F. bij die aanhouding, maar het Openbaar Ministerie ontkent dat.

Mocht het verhaal van Jimmy F. kloppen, dan is het raar dat de AIVD zijn arrestatie op de 23ste augustus niet heeft voorkomen. Hij beweert dat de AIVD hem eerder die avond adviseerde zelf de politie te bellen en zijn verhaal te doen over de voorgenomen aanslag tijdens het concert.

Aanslag op imago AIVD

Een beetje tipgever van de AIVD – en zeker een tipgever die al eerder zijn waarde heeft bewezen – heeft een mobiel nummer van zijn runners (contactpersonen). In dat geval zou de AIVD zelf de politie hebben geïnformeerd en was er zeker geen inval geweest. Wellicht hoopt zijn advocaat de recente verdenking te weerleggen door het Volkskrant-verhaal over Jimmy F. te bevestigen.

Voorlopig zit Jimmy F. nog in voorlopige hechtenis. Mocht hij worden vrijgesproken, dan is daarmee zijn verhaal nog niet afgelopen. Nu weet iedereen wie hij is en waar hij woont. Ook terroristen. Vooral dat laatste is levensgevaarlijk. Vrijspraak zou bovendien een forse aanslag betekenen op het imago van de AIVD.

Simpel en goedkoop: het betonblok in strijd tegen terreur >

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.