Eric Vrijsen

Dijkhoff vervangt Hennis, maar wat gebeurt daarna?

Door Eric Vrijsen - 04 oktober 2017

Klaas Dijkhoff (VVD) wordt de nieuwe minister van Defensie. Hij volgt Jeanine Hennis op, die gisteren aftrad na een zwaar Kamerdebat en een kritisch onderzoeksrapport naar een dodelijk ongeval in Mali.

Dijkhoff (36) was tot nu toe staatssecretaris van Justitie, speciaal belast met migratie en asielzaken. Aangezien er binnenkort een nieuw kabinet aantreedt, is Dijkhoffs ambtstermijn op Defensie een kwestie van een paar weken.

Sfeer in Rutte II is om te snijden

Normaal zou het ministerie in deze slotfase worden bemand door de minister van Buitenlandse Zaken, die ook als vast plaatsvervanger Defensie erbij neemt tijdens vakantie of ziekte van zijn collega op dat departement. Gisteravond werd op het ministerie van Defensie rekening gehouden met de komst van PvdA’er Bert Koenders als tijdelijk minister. Maar de sfeer in de demissionaire ministersploeg Rutte II is om te snijden.

Premier Rutte gunt de PvdA kennelijk geen extra territoir. Hij heeft vanochtend partijgenoot Dijkhoff voorgedragen bij de Kroon om te worden benoemd tot volwaardig minister van Defensie. Het is ook een signaal aan de krijgsmacht dat Rutte geen tijd wil verspillen en onmiddellijk de gaten in het militaire apparaat wil dichten. Defensie heeft zwaar geleden onder jarenlange bezuinigingen. Door het onderzoeksrapport naar een ongeluk met een ondeugdelijke granaat in Mali – waarbij vorig jaar juli twee militairen werden gedood, staan de problemen nu in Den Haag op ieders netvlies.

Ook Raymond Knops geldt als kandidaat

Dinsdag trad ’s lands hoogste militair, generaal Tom Middendorp, ook af wegens het Mali-rapport. Hij zei dat er geen twijfel mocht voortbestaan aan zijn integriteit als militair adviseur van het kabinet. ‘Dit is het moment om mijn opvolger verder in staat te stellen de krijgsmacht te repareren.’

Algemeen werd aangenomen dat Klaas Dijkhoff fractieleider zou worden van de VVD, zodra de huidige voorzitter Halbe Zijlstra naar het nieuwe kabinet doorschuift. Nu Dijkhoff op Defensie komt, is dat scenario niet meer zeker. Mogelijk wordt hij ook in het nieuwe kabinet bewindsman op Defensie, als dit departement in de formatie toevalt aan de VVD. Dat laatste is niet zeker. Ook CDA’er Raymond Knops – een oud-luchtmacht militair – geldt als kandidaat.

Verdienen militairen niet meer dan klagende leraren?

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.