Nikki Sterkenburg

Amsterdam, doe zo min mogelijk besloten

Door Nikki Sterkenburg - 20 november 2017

De Amsterdamse gemeenteraad wordt vandaag bijgepraat over de aanpak van geradicaliseerde jongeren in de stad. Achter gesloten deuren, zonder pers. Terwijl juist de pers de afgelopen maanden meerdere malen heeft aangetoond dat de gemeenteraad bewust niet is geïnformeerd, of verkeerd is voorgelicht.

Begin november bracht Elsevier Weekblad aan het licht dat wijlen burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) op de achtergrond met een klein team aan de Grijze Campagne had gewerkt, waarover gemeenteraadsleden en wethouders bewust niet waren geïnformeerd.

Locoburgemeester Eric van der Burg (VVD) probeerde de kwestie te downplayen door te stellen dat het niet meer dan een plannetje was dat in maart of mei 2016 was afgeschoten. Maar hij deed dit zonder betrokkenen te horen, onder wie voormalig manager Lisa Scheerder. Die zei vorige week dat tot aan haar vertrek in januari 2017 nooit is besloten tot beëindiging van de Grijze Campagne.

Meer lezen van journalist Nikki Sterkenburg? 

>> Laura H.: naïeve jihadbruid of uitgekookte terreurverdachte?

Geradicaliseerde jongerenwerker

Hetzelfde lijkt aan de hand met jongerenwerker Bilal L., die in 2006 werd veroordeeld tot drie jaar cel wegens het voorbereiden van een terroristische aanslag en ronselen. Nadat hij zijn straf had uitgezeten, werd hij omgeschoold tot jongerenwerker. Op voorspraak van Van der Laan kon hij van 2013 tot eind 2014 aan de slag als begeleider van radicaliserende jongeren.

Bilal L. bleek toch nog steeds radicaal te zijn. Het college van burgemeesters en wethouders schreef afgelopen oktober in een brief aan de gemeenteraad geen signalen daarover te hebben ontvangen.

Ook dat is onjuist. Locoburgemeester Van der Burg deed begin november voorkomen dat er direct is ingegrepen toen eind 2014 een vader klaagde over de slechte invloed van Bilal op zijn zoon. Echter, de gemeente was volgens De Telegraaf in de anderhalf jaar daarvoor al verschillende keren ernstig gewaarschuwd.

Achter gesloten deuren

De Amsterdamse gemeenteraad wordt vandaag achter gesloten deuren door Van der Burg bijgepraat, deels omdat het om vertrouwelijke informatie gaat zoals de aanpak van radicalisering. Dat is begrijpelijk.

Toch is het te hopen dat zij aandringen om alles wat in de openbaarheid kán worden beantwoord, ook in de openbaarheid zal worden beantwoord. Vooralsnog heeft het college van burgemeester en wethouders de raad dusdanig verkeerd of onvolledig voorgelicht over gemaakte fouten en geheime plannen, dat journalistieke controle hard nodig is.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.