Rob Ramaker Premium Corner

Nog veel obstakels voor afschieten edelherten

Door Rob Ramaker - 28 april 2018

De commissie Van Geel lijkt een bezweringsformule te hebben gevonden voor de onrust rond de Oostvaardersplassen. Maar het verminderen van het aantal grote grazers wordt een omvangrijke en taaie klus. En overal schuilt gevaar voor ophef.

Eind 2017 vroegen Gedeputeerde Staten van Flevoland de commissie Van Geel een toekomstvisie te maken voor de Oostvaardersplassen als vogelreservaat. Met ruim dertig beschermde vogelsoorten die leven in een moerasgebied en landschap met lage begroeiing en open plekken. De grote grazers – edelherten, konikspaarden en heckrunderen – hebben een dienende rol. Zij houden het landschap open zodat de vogels zich er thuis voelen.

Terugkerende ophef over verhongerende dieren

Belangrijke voorwaarde voor de provincie was een stevig maatschappelijk draagvlak. Ironisch genoeg ontstond juist tijdens het werk van de commissie wederom grote onrust over het natuurgebied. Actievoerders protesteerden tegen het laten verhongeren van dieren. Het is precies deze bijna jaarlijks terugkerende ophef waar de provincie vanaf wil.

Lees het eerdere commentaar van Rob Ramaker

 

Hert krijgt te veel ruimte: hoe in toom te houden?

Afgelopen week kwam de commissie met haar advies. Hierin stond, in een notendop, dat het moerasgebied wordt uitgebreid, dat er meer ruimte komt voor recreatie en dat het aantal grote grazers wordt verminderd. Deze winter stierven al 2970 van de 5230 grote grazers. Van de overgebleven 2260 moet de helft weg zodat 1100 grote grazers overblijven. Komende jaren mag hun tal weer oplopen tot een plafond van 1500 stuks.

Het is een advies waarmee de meeste mensen lijken te kunnen leven. In juni bespreken de Staten het rapport officieel, maar vanuit het provinciebestuur klinkt tevredenheid.

Gematigde activisten blij: grote grazers sterven niet meer van de honger

Gematigde dierenwelzijnsactivisten zijn blij dat er geen grote grazers meer zullen sterven van de honger. Ecologen mokken, maar koesteren het feit dat onder dat plafond de natuur zijn gang mag gaan. Bovendien adviseert Van Geel de optie voor een verbinding met andere natuurgebieden open te houden.

Alleen van de flanken klinkt nog echt geharnaste tegenstand. Maar deze actiegroepen kunnen uitvoer van de plannen nog wel flink lastig maken.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.