Eric Vrijsen Premium Corner

Uitspraak Molukse kaping goed nieuws voor alle militairen

Door Eric Vrijsen - 25 juli 2018

Eindelijk duidelijkheid voor de mariniers. Bij het overmeesteren van de Molukse treinkapers in 1977 bij De Punt hebben zij volgens de rechtbank geen onrechtmatig geweld gebruikt. Zij handelden ‘ in het oprechte geloof’ dat de kapers Max Papilaya en Hansina Uktolseja het vuur op hen openden of konden openen. De mariniers hebben deze twee niet standrechtelijk geëxecuteerd, zoals de nabestaanden en hun advocaat Liesbeth Zegveld beweerden. Hun schadeclaim is afgewezen.

Het proces sleepte zich drie jaar lang voort en dat vormde op zich al een belasting voor de oud-militairen die destijds met gevaar voor eigen leven de trein bestormden waarin 9 Molukse gewapende activisten 55 onschuldige mensen drie weken lang gegijzeld hielden. Voor veel oud-militairen waren dit proces en met name de vasthoudendheid van advocate Zegveld een dolkstoot in de rug.

Leek of oud-militairen die trein bestormden in de beklaagdenbank zaten

Ook actieve militairen volgden het proces met argusogen. Weliswaar werden hier geen individuele militairen gedaagd, maar werd de Staat der Nederlanden aansprakelijk gesteld. Toch voelde het of ‘getuige Marinier C2’, ‘getuige Marinier 2D’ en andere destijds jonge jongens die deze levensgevaarlijke klus moesten opknappen als oorlogsmisdadigers in de beklaagdenbank zaten.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 8 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.