Rob Ramaker Premium Corner

Gentech: goed dat Schouten stelling neemt, maar krijgt ze gelijk van Brussel?

Door Rob Ramaker - 01 november 2018

Het is hoopgevend dat landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) zich nadrukkelijk uitspreekt voor gentechnologie in de landbouw. Maar haar wachten nog flink wat hobbels voordat Brussel een rationeel beleid gaat voeren met ruimte voor Crispr-Cas en andere innovaties.

De veredeling van gewassen ontwikkelt zich stormachtig. Niet alleen weten wetenschappers en bedrijven steeds meer over het DNA van planten, ze krijgen ook telkens nieuwe werktuigen om iets met die kennis te doen. Zo kunnen bijvoorbeeld steeds betere tomaten, aardappels en andere planten worden ontwikkeld.

Sneller en nauwkeuriger

Het bekendste voorbeeld van zo’n nieuw werktuig is Crispr-Cas, een minuscuul schaartje waarmee het DNA gericht en precies wordt aangepast. Het werkt sneller en nauwkeuriger dan bestaande methoden, zoals het bombarderen van zaden met straling of chemicaliën. Bovendien blijft er geen DNA van andere soorten achter. Het is dus geen genetische modificatie zoals we dat kennen.

Genetische modificatie valt sinds 2004 onder zeer strenge EU-regels, die deze ontwikkeling bijna geheel hebben gesmoord. Zelfs multinationals in Europa hielden ermee op. Bovendien leidde het – soms ronduit giftige – debat ertoe dat een grote meerderheid van de Europese bevolking genetische modificatie negatief beoordeelt. Daarom is het voor bedrijven belangrijk dat wordt erkend dat Crispr-Cas een andere technologie is.

De Europese Commissie treuzelde jaren met nieuwe wetgeving. Intussen is de politiek links en rechts ingehaald door technische ontwikkelingen.

Technische en wetenschappelijke ontwikkelingen snelden sinds 2004 voort, maar de EU-wetgeving kon dit niet bijbenen. De status van nieuwe technologieën was jaren onduidelijk door het dralen van de Europese Commissie. Op 25 juli nam het Europese Hof van Justitie een besluit: Crispr-Cas valt onder de strikte richtlijn voor genetische modificatie.

Oneerlijke concurrentie

Het vonnis was een enorme tegenvaller voor Europese bedrijven en onderzoekers. In de Verenigde Staten, maar ook elders zijn de regels veel soepeler. Daar verschijnen de eerste met Crispr-Cas ontwikkelde producten al op de markt. Denk aan champignons die na het snijden niet bruin worden en dus langer smakelijk blijven. Bovendien blijft het beleid verouderd en onduidelijk voor diverse andere werktuigen. Europese bedrijven staan op achterstand.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.