Gerry van der List Premium Corner

Hoe overbescherming van Joden averechts kan werken

Door Gerry van der List - 26 november 2018

Bezorgdheid om groeiend antisemitisme is begrijpelijk en terecht. Maar overbescherming, bijvoorbeeld bij Holocaustontkenning of kritiek op Soros of de staat Israël, kan averechts werken, schrijft Gerry van der List.

Onorthodox is een indringend boek. Het autobiografische debuut van de Amerikaanse schrijfster Deborah Feldman belicht de Satmar-gemeenschap in de wijk Brooklyn in New York waarin zij opgroeide. De streng orthodoxe Joden isoleren zich zoveel mogelijk van de moderne samenleving en spreken Jiddisch met elkaar in plaats van ­Engels. Maar sympathisanten van Israël zijn ze niet. Integendeel zelfs. De Satmar-beweging is uitgesproken antizionistisch en heeft zich altijd fel verzet tegen een eigen staat voor Joden. Het is aan God om de Joden terug te voeren naar het Land van Israël. Het eigenmachtig oprichten van een staat is een blijk van ongehoorzaamheid aan God.

Internationale antisemitisme-definitie is nogal ruim afgebakend

Lees ook deze column van Gerry van der List over het boek Onorthodox: Joodse orthodoxie verstikte schrijfster Deborah Feldman

De Joden van de Satmar-gemeenschap zijn dus, paradoxaal genoeg, antisemieten. Althans volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI). De organisatie verwijst graag naar een definitie van de Internationale Alliantie voor de Herdenking van de Holocaust die heeft geprobeerd het begrip ­‘antisemitisme’ af te bakenen. De grenzen worden nogal ruim getrokken. Ontkenning van de Holocaust valt bijvoorbeeld onder ­antisemitisme, evenals ontkenning van het recht op zelfbeschikking van het Joodse volk. Taboe is tevens ‘meten met twee maten’ bij het beoordelen van het optreden van Israël, wat natuurlijk een vrij vaag criterium is.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.