Rob Ramaker Premium Corner

Kabinet moet voorzichtig zijn met CO2-taks

14 maart 2019

Het kabinet kondigde woensdag aan een ‘verstandige’ CO2-heffing in te voeren. Het moet hiermee heel voorzichtig zijn. Een slecht doordachte belasting schaadt de economie en zal het klimaat niet verder helpen, schrijft Rob Ramaker.

In het Regeerakkoord staat dat Nederland in 2030 de helft minder CO2 moet uitstoten dan in 1990. Sinds het aantreden van Rutte III woedt een stevige discussie over hoe dit moet worden bereikt. Aan vijf zogenoemde klimaattafels maar ook in de samenleving en media. De focus ligt hierbij sterk op de industrie. Hier lijken snel grote stappen te zetten.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Industrie betaalt al voor CO2-uitstoot

Maar het vaak geschetste beeld dat de industrie niets doet, deugt niet. Grote bedrijven wisten de uitstoot sinds 1990 al met een derde terug te brengen terwijl meer werd geproduceerd. Bedrijven betalen al voor elke ton CO2 die ze extra uitstoten. Ze vallen sinds 2005 onder het Emissions Trading System (ETS) van de Europese Unie. Nu betalen ze tussen de 20 en 25 euro maar dit loopt waarschijnlijk op tot boven de 40 euro omdat Brussel ETS al aanscherpte. Ook wanneer Nederland niets doet, wordt CO2-uitstoot duurder.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.