Beste studies

Beste docenten 2017: Lof voor docenten aan university colleges

Door Arthur van Leeuwen en Ruud Deijkers - 29 september 2017

Waar werken de beste docenten? In het onderzoek Beste studies vergelijkt Elsevier Weekblad deze week de oordelen van studenten hoger onderwijs over docenten aan 2.126 opleidingen.

University Colleges krijgen een bijzonder hoge waardering voor de kwaliteit van de docenten. Meer in het algemeen zijn studenten in de Nationale Studentenenquête positief over hun docenten als ze studeren aan opleiding met een kleinschalige organisatie en frequent persoonlijk contact. Dat geldt zowel voor opleidingen met weinig, als met veel studenten.

Winnaars zijn aangewezen voor drie categorieën opleidingen aan universiteiten en hogescholen: ‘groot’, ‘middelgroot’ en ‘klein’. Opleidingen met een top-beoordeling zijn onder meer het Leiden University College in Den Haag en het University College Maastricht, aardwetenschappen aan de Vrije Universiteit en technische natuurkunde aan de Universiteit Twente. Bij de hogescholen springen onder meer informatica aan Avans Hogeschool Den Bosch en elektrotechniek aan Windesheim eruit.

In het onderzoek Beste studies 2017 zijn opleidingen in het hoger onderwijs vergeleken op veel meer punten, zoals de faciliteiten, het onderwijsprogramma en de organisatie. De beoordeling berust op een eigen bewerking van de Nationale Studentenenquête, waaraan ruim 280.000 studenten meededen.

Studiekeuze

Daarnaast kunnen studiekiezers veel extra informatie vinden: over het bindend studieadvies, rendementen, uitvallers en switchers, over de studentenpopulatie, mogelijkheden om in het buitenland te studeren en het collegegeld voor een tweede studie. Ook biedt Elsevier Weekblad praktische tips over geldzaken, van studiefinanciering tot huishoudboekje. Handig is een te downloaden schema ‘In vijf stappen naar de opleiding die bij je past’.

Het onderzoek Beste studies 2017 is een product van Elsevier Weekblad en onderzoeksinstituut ResearchNed in Nijmegen. Voor het onderzoek naar de beste docenten is door ResearchNed een afzonderlijke analyse gemaakt van uitkomsten uit de Nationale Studentenenquête. Beste studies biedt sinds 1994 scholieren en studenten hulp en advies bij hun studiekeuze.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.