Bram Hahn Premium Corner

Kabinet: wees eerlijk over kosten van rem op aardgas

Door Bram Hahn - 30 maart 2018

Het kabinetsbesluit om het boren naar aardgas in Groningen snel te stoppen, is moedig, maar heeft ook een roekeloze kant. Minister-president Mark Rutte en minister Eric Wiebes verzuimen te vertellen wie opdraait voor de kosten.

Een besluit hing al een tijdje in de lucht, want in het Regeerakkoord nam Rutte III zich al voor om Nederland van het gas af te krijgen. En in januari liet minister van Economische Zaken en Klimaat  Eric Wiebes (VVD) al doorschemeren dat de veiligheid van de Groningers vóór alles zou gaan. Dus dat Nederland de gasproductie zou terugschroeven, was bekend. Toch verrast de voortvarendheid van het kabinet.

Vanaf uiterlijk 2021 komt jaarlijks niet meer dan 12 miljard kubieke meter aardgas uit de bodem in Groningen (tegen circa 21 miljard kuub nu). En in 2030 moet het helemaal gedaan zijn met het Groningse gas.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.