Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Nederland, wees na aanslag beducht op lange arm Iran

Door Afshin Ellian - 24 september 2018

De aanslag op een militaire parade in de Iraanse stad Ahvaz heeft niets te maken met de strijd van de oppositie om het regime van de ayatollahs omver te werpen, schrijft Afshin Ellian. Maar het regime zal de situatie wel aangrijpen om andersdenkenden over de hele wereld te terroriseren, ook in Nederland.

De islamitische republiek van Iran steunt en verspreidt terrorisme in en buiten het Midden-Oosten. Nu is het land zelf getroffen door een terreuraanslag.

Afgelopen vrijdag werd in heel Iran het begin van Iran-Irak-oorlog (1980-1988) herdacht. Het was een oorlog zonder een winnaar. Een oorlog van alleen maar verliezers valt moeilijk te herdenken. In Irak is deze oorlog bijna een vergeten oorlog. In Iran wordt daarentegen het begin van de oorlog herdacht met militaire parades.

Geslaagde aanslag op militaire parade is gevoelig voor machthebbers

Ter herdenking van die oorlog worden in alle Iraanse steden militaire parades gehouden. In Teheran wordt de militaire parade afgenomen door de president en de legerleiding. Tijdens de parade in de stad Ahvaz in het zuidwesten van Iran had een geslaagde aanslag plaats. Een gevoelige zaak voor de machthebbers.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van Elsevier Weekblad. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.