Stelling van de dag

‘Ik ben thuisgebleven bij verkiezingen’

Door Webredactie - 24 mei 2019

De opkomst bij de Europese verkiezingen was dit jaar hoger dan vijf jaar geleden. Volgens een peiling van onderzoeksbureau Ipsos in opdracht van de NOS ging 41,2 procent van de kiesgerechtigden op 23 mei naar de stembus. Hebt u uw stem uitgebracht?

In 2014 was de opkomst 37,3 procent. De officiële uitslag wordt zondagavond bekendgemaakt, omdat dan pas alle EU-lidstaten naar de stembus zijn geweest.

De opkomst voor Europese verkiezingen is traditioneel laag. De redenen om niet te gaan stemmen zijn vooral desinteresse en gebrek aan vertrouwen in de Europese politiek.

Bijna nooit boven de helft

De hoogste opkomst werd behaald bij de eerste Europese verkiezingen in 1979. Ruim 58 procent van de Nederlanders ging toen naar de stembus. Vijf jaar later daalde de opkomst naar bijna 51 procent. Daarna kwam de opkomst niet meer over de helft. Het absolute dieptepunt was 1999: slechts drie op de tien Nederlanders stemden toen.

Bij verkiezingen voor gemeenteraden en Provinciale Staten ligt de opkomst meestal rond de helft. Bij verkiezingen voor de Tweede Kamer ligt de opkomst rond de 80 procent.

Uit het onderzoek blijkt dat van de mensen die vandaag niet stemde 43 procent thuisbleef uit desinteresse, 27 procent stemde niet uit gebrek aan vertrouwen in de Europese politici. Bijna eenderde van de niet-stemmers heeft geen interesse in de politiek in het algemeen.

Zeker 9 procent stemt uit principe niet. Nog eens 9 procent is tegen de Europese Unie, en 17 procent denkt dat zijn stem er niet toe doet. Ongeveer 14 procent was verhinderd, had geen tijd of was de stempas kwijt.

Met de opmars van de eurosceptische partijen leek er dit jaar echt wat te kiezen. Thema’s als een Nexit, het wel of niet houden van de euro en de aanpak van massa-immigratie voerden de boventoon tijdens de campagne.

Bent u naar de stembus geweest? Wat was uw belangrijkste reden om dit keer wel of juist niet uw stem uit te brengen? En hoe denkt u over de uitslag? Geef uw mening over de Stelling van de dag!

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.