Jean Dohmen

Kabinet, ontzie de pomphouders en verlaag de accijnzen

Door Jean Dohmen - 08 februari 2014

Benzine, diesel en LPG zijn in Nederland schrikbarend duur. Geen wonder dat steeds meer automobilisten over de grens tanken. Het kabinet moet de accijnzen nu echt verlagen.

Pomphouders in de grensstreek zien hun klandizie fors teruglopen. Benzinestations langs de grens verkochten in januari 25 procent minder diesel en LPG en 13 procent minder benzine, blijkt uit een vrijdag gepubliceerd onderzoek van brancheorganisaties Bovag en Nove, op basis van 575 tankstations in het hele land, waarvan er 130 dicht bij de grens liggen.

Gevolgen

De prijzen in Nederland behoorden al tot de hoogste in Europa. Door de verhoging van de accijns op diesel en LPG heeft het kabinet pomphouders in de grensstreek nog verder uit de markt geprijsd. De gevolgen laten zich raden.

Een toenemend aantal pomphouders heeft moeite zich staande te houden. Omdat automobilisten Nederlandse pompen mijden, loopt ook de schatkist geld mis. In plaats van meer accijns komt er volgens Bovag minder accijns binnen.

Eiland

De inhalige overheid krijgt zo het deksel op de neus. Nederland is geen eiland. Burgers gaan niet uit solidariteit met het kabinet in Nederland tanken als de brandstof over de grens zo veel goedkoper is.

Pompstations zijn nevenvestigingen van de belastingdienst geworden. De ondernemers in de grensstreek zijn daarvan de dupe. Pijnlijk is dat het kabinet van tevoren was gewaarschuwd voor de schadelijke effecten.

‘Onze analyse was en is dat het een pijnlijke, maar verantwoorde maatregel is,’ zei minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gisteren. Dat getuigt niet van veel wijsheid. Maar het is nog niet te laat, kabinet. Trek deze onzinnige maatregel in.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.