René van Rijckevorsel

Ebru Umar nog niet verlost van Erdogans lange arm

Door René van Rijckevorsel - 11 mei 2016

De Nederlandse stille diplomatie heeft haar nut bewezen. Ebru Umar is terug in Nederland. Dinsdag trok de Turkse regering het uitreisverbod in dat ze Umar (45) had opgelegd. De goedgebekte journalist beschikt over de Turkse en de Nederlandse nationaliteit.

Umar was op 23 april aangehouden in haar vakantiehuis in de badplaats Kusadasi. Na een nacht ondervraging kreeg zij, zoals zij het zelf noemde, ‘landarrest’. De columniste zou de Turkse president Recep Tayyip Erdogan hebben beledigd.

Onverstandig

Dat Umar toen zij zich op Turks grondgebied bevond, via de sociale media Erdogan tartte, kun je onverstandig noemen. Immers: ’s lands wijs, ’s lands eer. Niet alle landen zijn zo vrij als Nederland. In Indonesië bijvoorbeeld wacht je de cel als je wordt gepakt met de hoeveelheid marihuana die in Nederland is toegestaan. Dat weet je, dus kijk je wel uit.

De Nederlands-Turkse columniste Ebru Umar heeft in de nacht van dinsdag op woensdag voet op Nederlandse bodem gezet, nadat zij na haar arrestatie Turkije niet mocht verlaten. Maar met haar terugkomst is de kous nog niet af. En: zo reageren politici in Den Haag. Lees meer >
2016-04-25 14:29:38 KUSADASI - Metro-columniste Ebru Umar voert een telefoongesprek op de boulevard langs het strand, de dag na haar vrijlating. De Nederlandse van Turkse afkomst werd in haar buitenhuis door de politie van haar bed gelicht. Vervolgens werd ze aangeklaagd voor het beledigen van president Erdogan. Ze mag Turkije voorlopig niet verlaten. ANP

Maar Umar keek bewust niet uit. Haar risicovolle actie moest Nederland nog eens met de neus op de ongemakkelijke feiten drukken, die het resultaat zijn van decennia van ongebreidelde migratie uit Turkije naar Nederland, het falen van de gewenste integratie en het veel te lankmoedig omgaan met de nationaliteitskwestie.

Idealiseren

Dit zijn de feiten: de loyaliteit van de meeste van de ruim 400.000 ‘NederTurken’ ligt bij hun land van herkomst – waar ze vaak niet eens hebben gewoond omdat ze hier zijn geboren, maar dat ze om onbegrijpelijke redenen idealiseren. Turkije is veel armer en veel onvrijer dan de gulle verzorgingsstaat Nederland.

Een steeds ongemakkelijker feit is ook dat Erdogan Europa aan een touwtje heeft. Als Brussel hem niet tegemoet komt (visa, miljarden) zet hij de vluchtelingenkraan weer open.

Zo cynisch is het. Europa doet om zijn hachje te redden zaken met een president die hoofdredacteuren vijf jaar de cel ingooit als ze door hem onwelgevallige waarheid optikken. Hopelijk vindt Europa snel een betere oplossing buiten Erdogan om.

Nederlandse Turken die niet willen dat er kritiek wordt geuit op de Turkse president Erdogan, geven Nederlands-Turkse critici van Erdogan aan bij de Turkse politie. Syp Wynia over botsende loyaliteiten >

Beveiliging

VVD-premier Mark Rutte zou hebben aangedrongen op beveiliging als Umar terug is in Nederland. Dat lijkt verstandig. Daags na haar aanhouding is ingebroken in haar Amsterdamse huis en werd er ‘hoer’ op de muur geschreven. Ze weten haar te vinden.

Umar is verlost van het ‘landarrest’ en zal, zodra het kan, haar Turkse nationaliteit opgeven. Maar dat betekent helaas niet dat ze zich in Nederland weer in alle vrijheid zal kunnen bewegen. De lange arm van Erdogan kan haar het leven nog flink zuur maken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.