Carla Joosten

Slimme diplomatie van de Koning op Sicilië

Door Carla Joosten - 21 juni 2017

Het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima vandaag aan Sicilië is bijzonder vanwege de nadruk op het politiek gevoelige thema migratie. Het koningspaar ontmoet er burgemeester Leoluca Orlando van Palermo, die migranten gul ontvangt met de woorden ‘u bent allen Palermitaan geworden’.

Orlando – onlangs voor de vijfde keer herkozen  – vindt dat elk mens het recht heeft om zich te vestigen waar hij wil. Een visie die weinigen delen in de Europese Unie. Opvang in de regio is het devies.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Des te opmerkelijker dat de Koning juist op Sicilië waardering uitspreekt voor de Italiaanse inzet. Maar zijn woorden bij het staatsbanket dinsdagavond bleven keurig binnen de politieke lijntjes.

‘Het migratievraagstuk is niet alleen Uw zorg, maar ook de onze en die van onze Europese partners. Wij staan samen voor de taak humane, houdbare oplossingen te vinden en daaraan een evenredige bijdrage te leveren. Heel concreet bundelen wij onze krachten in het Middellandse zeegebied bij het redden van mensen, de aanpak van mensensmokkelaars en het voorkomen van illegale migratie die ten koste gaat van hen die vluchten voor geweld en onderdrukking. Dit alles kan niet zonder samenwerking met vooral de Afrikaanse landen. Uw land speelt in de aanpak van dit complexe vraagstuk een cruciale rol,’ zei de Koning.

Voorpost 

Italië heeft in het verleden zelden uitgevoerd wat in Brussel werd afgesproken, namelijk een asielsysteem in het leven roepen. Maar het land kreeg als voorpost in de Middellandse Zee wel grotere stromen migranten te verwerken dan bijvoorbeeld Nederland.

‘Dankzij de inzet van Italiaanse mannen en vrouwen zijn heel veel mensen gered. Tegen al die Italianen zeg ik: grazie mille!’, zei koning Willem-Alexander.

Waardering uitspreken komt de onderlinge betrekkingen alleen maar ten goede. Het is een vorm van diplomatie die ook door een staatshoofd kan worden bedreven.

Italië is, precies zoals de Koning zei, een cruciaal land. Het heeft goede betrekkingen in Noord-Afrika, zoals in Libië. En die contacten zijn hard nodig, wil de migratiestroom gestopt worden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.