Gerlof Leistra

Bizar: Hells Angel mag zonder enkelband met vakantie

18 juli 2017

Een verdachte Haarlemse Hells Angel mag van de rechter twee weken zijn elektronische enkelband af voor een vakantie op Kos. Voorwaarde is wel dat hij bij terugkeer zijn band meteen weer om doet. Een bizar signaal van wereldvreemde rechters. Die enkelband kreeg hij niet voor niets.

Meer nieuws, elke dag in je inbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief >>

Hells Angel Petrus B. lacht ongetwijfeld in zijn vuist om de softe rechters van de rechtbank Schiphol. Met zijn acht maten van de chapter (afdeling) van de omstreden motorclub in Haarlem wordt hij verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie. Een paar van de leden worden daarnaast verdacht van afpersingen, wapenbezit, beschietingen of brandstichting. De mannen zijn begin dit jaar bij een inval in hun  clubhuis opgepakt. De inhoudelijke behandeling van de zaak dient op zijn vroegst in het voorjaar van 2018.

Zes van de negen verdachten, onder wie Petrus B., mogen die zitting in vrijheid afwachten, maar moeten een elektronische enkelband dragen en zich houden aan een gebiedsverbod rond hun clubhuis en een contactverbod met andere Angels.

‘Om je dood te ergeren, dat geklungel met die enkelband, zegt PVV-Kamerlid Lilian Helder in een reactie.

Wie controleert de Hells Angel als hij in Griekenland is?

Dat een verdachte van ernstige feiten zijn proces thuis mag afwachten, mag dan volgens de regels zijn maar is voor de doorsnee burger al niet te begrijpen. Maar dat mijnheer in die periode doodleuk op een buitenlandse vliegvakantie mag, valt niet uit te leggen. Wie controleert of hij daar niet gewoon contact heeft met zijn motorvrienden? Met een enkelband zou hij toch ook gewoon in Nederland met vakantie kunnen?

De Hells Angels zijn strak georganiseerd en hebben een bedenkelijke reputatie op het gebied van geweld, afpersing, drugs- en wapenhandel. De afdeling in Haarlem geldt zelfs binnen de club als gewelddadig onder aanvoering van een ongeleid projectiel als president.

Wie zoals Petrus B. als brother voltijds lid is, weet van de hoed en de rand. In zo’n geval zou moeten gelden: je was erbij, dus je bent erbij. Het zou goed zijn als het Openbaar Ministerie alsnog voorkomt dat hij volgende week wegvliegt naar Kos.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.