Eric Vrijsen

Solar Challenge: NOS smijt met belastinggeld

Door Eric Vrijsen - 13 oktober 2017

Hè, hè, het zit erop, de Solar Challenge.

De Solar wat?

De Solar Challenge. Een zesdaagse wedstrijd dwars door Australië voor technische studenten die in hun zelf geconstrueerde zonneautootjes amper 400 kilometer per dag wegpruttelen met een vaartje van 50 kilometer per uur. Van Darwin naar Adelaide zonder te tanken.

De NOS probeerde een hele week er iets spannends van te maken en het land te laten gloeien van trots. De van de Tour de France bekende presentator Herman van der Zandt en zijn uitgebreide equipe met wetenschapsredacteur, bloggers en vloggers verzorgden elke dag uitzendingen op prime-time: 10 minuten aansluitend op het NOS-Journaal. ’s Avonds laat nog eens 25 minuten. En de hele dag door berichten en nieuwsflashes op het web. Solarfreaks hadden natuurlijk de speciale NOS App geïnstalleerd op hun telefoontjes.

TU Delft won voor de zevende keer

Maar eerlijk gezegd, wilde het niet spannend worden. Het solarteam van de TU Delft won voor de zevende keer. Op de voorlaatste dag vierden de teamleden reeds hun overwinningsfeestje ergens in die rode Australische woestijn, vermoedelijk vooral om Van der Zandt wat bruikbare beelden te bezorgen voor zijn televisiefeuilleton.

Het thuisfront ontwaarde toen overigens op de achtergrond een grote schare benzineauto’s, die allemaal nodig waren om dat ene ecologische Trabantje uit Delft vooruit te helpen. Een heuse karavaan met satellietverbindingen. De solarmobiel heeft nog een lange weg te gaan. Maar daarover doen we niet zuur.

Vertrouwen in de toekomst!

Zegt u dat wel, buurvrouw.

NOS spendeert vermogen aan fossiele energie

Wim Kan zong lang geleden al: ‘Een echte Hollander maakt eerst een kladje van de kosten en dan ziet-ie ervan af.’ Eigenlijk zoals Nederland de jaarlijkse Solar Race altijd volgde: af en toe een fotootje in de kranten van die dekselse jongens uit Delft, Twente en Eindhoven in het verre Down Under. Leuk voor ze en laat ze vooral aan hun techniek werken. Dan wordt het nog wel eens wat.

Maar de NOS is niet zo sober. Het moet een vermogen – en trouwens ook heel veel fossiele energie –  hebben gekost om de omvangrijke Solar equipe van de staatsomroep een week lang door Australië te laten toeren. Maar ja, de NOS heeft zichzelf ten doel gesteld het klimaatprobleem te helpen oplossen. Dus krijgen we dit soort bewustwordingspropaganda verpakt in een poging tot Hollands glorie. Kan dat zomaar? Ja, met belastinggeld kan alles.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.