Gerlof Leistra

Aanpak Brabantse drugsmaffia vergt lange adem

12 januari 2018

Dankzij een infiltrant wist de recherche bij een gezamenlijke operatie met de Belgische politie deze week een internationale drugsbende op te rollen die vermoedelijk geleid werd door de beruchte Brabantse drugscrimineel John H. Een opsteker in de lastige strijd tegen de drugsmaffia in Zuid-Nederland. Maar nog geen reden voor een feestje, zegt Gerlof Leistra.

De vermeende bendeleider John H. uit Sint-Willebrord kreeg in 2003 elf jaar celstraf als leider van de York bende. Die hield zich in de jaren ’90 bezig met grootschalige productie en export van xtc. Net als veel andere drugsbaronnen uit het Zuiden pakte John H. na zijn vrijlating zijn zaken blijkbaar meteen weer op. De bende schermde zich op allerlei manieren af voor de recherche. Des te knapper dat die via een infiltrant toch een goed beeld kreeg van de strak geleide organisatie.

Steeds meer drugsdoden

Al eerder wist de recherche dankzij langdurige observatie en afluisteren een grote drugsbende in Brabant op te rollen, maar het blijft een lastige strijd. Er zijn in het zuiden zoveel drugsbendes actief dat slechts een fractie kan worden vervolgd. Intussen volgen de drugsdoden elkaar in moordend tempo op, zo blijkt uit het doorlopende onderzoek van Elsevier Weekblad naar moord en doodslag. In Breda werd afgelopen dinsdag een 25-jarige Marokkaan gevonden die was doodgeschoten bij een ruzie in het drugscircuit.

Schatrijke criminelen

Drugsbendes die te lang ongemoeid worden gelaten, beschikken op een gegeven moment over zoveel geld dat ze onaantastbaar worden. Die misdaad infecteert de bovenwereld. Voor veel geld huren de schatrijke criminelen onder anderen advocaten, fiscalisten en notarissen in om hun zwarte geld wit te wassen en te investeren in de bovenwereld. Ook dreigt corruptie van ambtenaren en worden burgemeesters en wethouders geregeld bedreigd.

Het nieuwe kabinet heeft voor dit jaar 100 miljoen euro uitgetrokken om deze ondermijning van de samenleving aan te pakken. Dat is een aardig begin, maar volstrekt onvoldoende om het probleem grondig aan te pakken. Noord-Brabant is uitgegroeid tot de belangrijkste provincie van Narcostaat Nederland. De arrestatie van John H. is een mooie opsteker, maar nog geen reden voor een feestje. Daar is echt meer voor nodig.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.