Fleuriëtte van de Velde

Geef griepprik niet alleen aan leraren, maar aan alle werkenden!

Door Fleuriëtte van de Velde - 06 februari 2018

Leraren zouden een griepprik moeten nemen om lege klassen te voorkomen. Daarvoor pleit viroloog Ab Osterhaus vandaag in De Telegraaf. Aanleiding is de griepepidemie die nu al zeven weken duurt. Tientallen leraren zijn geveld waardoor dagelijks honderden kinderen naar huis worden gestuurd omdat er geen leraar is.

Een verstandig voorstel. In de zorg gebeurt het al vaker dat personeel wordt aangemoedigd (dus niet verplicht) de griepprik te nemen. Bijvoorbeeld door de kosten van de griepprik (die afhankelijk van de huisartsenpraktijk rond de 35 tot 50 euro kost) te vergoeden.

Minder uitval, minder kosten

Maar bij het merendeel van de bedrijven en instanties is dat niet de gewoonte. Waarom eigenlijk niet? De griepprik kan veel ellende voorkomen. Niemand heeft toch zin om dagen met hoge koorts, spierpijn en andere nare klachten in bed te liggen? Ook voor werkgevers is het interessant: ze voorkomen dat ze te maken krijgen met uitval van personeel en bijbehorende kosten. Het vergoeden van de griepprik is dan een slimme investering.

Eerder op Elsevierweekblad.nl
Is massaal vaccineren nu verstandig of niet?

 

In Nederland heerst de opvatting dat de griepprik alleen zinvol is voor kwetsbare groepen, zoals ouderen en mensen met een broze gezondheid. De meeste mensen moeten er niets van hebben. ‘De griepprik máákt juist ziek’ is bijvoorbeeld een veelgehoorde opvatting. Dat klopt niet.

Gewoon vergoeden

De griepprik beschermt tegen griep, er zijn geen bijwerkingen en de kans op griep is na een griepprik kleiner. En áls je dan toch griep krijgt, zijn de gevolgen veel minder heftig, zegt het RIVM, gezaghebbend over Volksgezondheid. Ook Osterhaus zegt dat de werkzaamheid is aangetoond.

Een slimme werkgever weet wat hem of haar te doen staat. Vergoeden die prik!

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.