Gerry van der List Premium Corner

Vrijheid van meningsuiting geldt ook voor salafisten

Door Gerry van der List - 28 maart 2018

Imam Fawaz Jneid heeft weer eens weerzinwekkende uitspraken gedaan. Nu over de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. Maar de wet veranderen om hem de mond te snoeren, is een onverstandige operatie voor een liberale democratie.

Ferdinand Grapperhaus worstelt. De CDA-minister van Justitie en Veiligheid walgt, zoals ieder beschaafd mens, van recente uitspraken van Fawaz Jneid. De imam opende in een video verbaal de aanval op Ahmed Aboutaleb.

De Rotterdamse burgemeester zou een vijand van de islam zijn en een ‘afvallige’. Vooral de laatste term wekt bezorgdheid. Op afvalligheid staat in de islam immers de doodstraf.

Gerry van der List zou eens een dagje in de schoenen van Aboutaleb moeten staan, vindt Paul Cliteur. Lees zijn repliek >

Jneid roept niet expliciet op tot geweld

De salafist Jneid heeft eerder radicale en weerzinwekkende uitspraken gedaan. Daaraan dankt hij de benaming ‘haatimam’. Hij heeft in Den Haag een gebiedsverbod opgelegd gekregen vanwege het houden van illegale gebedsbijeenkomsten. Er is reden genoeg om hem goed in de gaten te houden.

Maar ook in zijn uitspraken over Aboutaleb blijft hij binnen de grenzen van de wet. Hij roept niet expliciet op tot geweld, zoals hij zelf mocht uitleggen in het tv-programma Nieuwsuur.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.