Gerlof Leistra Premium Corner

Absurd dat criminelen enkelband zo simpel kunnen doorknippen

Door Gerlof Leistra - 15 maart 2018

Dat een veroordeelde moordenaar ongestraft zijn rubberen enkelband doorknipt en de benen neemt, tart elk rechtsgevoel en veroorzaakt onrust in de samenleving. Justitie moet ervoor zorgen dat enkelbanden niet zo simpel vernield kunnen worden. Daarnaast moet strenger worden gekeken wie er voor elektronische detentie in aanmerking komen.

Het is nog steeds kinderlijk eenvoudig om elektronische detentie te ontlopen. Vorig jaar knipten 63 criminelen en verdachten hun enkelband door, onder wie nota bene een man die in 2013 acht jaar celstraf had gekregen voor een levensdelict. Dat is meer dan het dubbele van het aantal ‘weglopers’ in 2016, zo blijkt uit door De Telegraaf opgevraagde cijfers van Justitie. In 2017 kregen 2.850 mensen een enkelband omgelegd, 150 meer dan in 2016. Toen liepen er 28 weg.

Laden…

Onbeperkt Elsevier Weekblad lezen?

Lees elke week meer dan 70 nieuwe premium artikelen al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van Elsevier Weekblad lezen? Dat kan al vanaf 7 euro per maand. Bekijk onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.